plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najjednoduchšie syrové pagáče bez kvasníc

Vynikajúce pečivo pripravíte rýchlo a jednoducho, celkom bez kvasníc. Stačia vám 3 ingrediencie, chvíľa voľného času a onedlho si môžete s celou rodinou pochutnávať na voňavých domácich pagáčikoch.

Potrebujeme:

250 g masla

250 g syra feta

250 g hladkej múky

Žĺtok na potretie

Rascu prípadne sezamové semienka na posypanie

Postup:

V miske zmiešame zmäknuté maslo, múku a syr (je nutné, aby bol syr čo možno najsuchší). Vypracujeme cesto, ktoré preložíme na jemne pomúčenú dosku a premiesime.

Potom z cesta vyformujeme bochník, ktorý zabalíme do plastovej fólie a vložíme na niekoľko hodín do chladničky – ideálne na celú noc v prípade, že si chceme dopriať skvelé slané raňajky.

Cesto v chladničke získa tú správnu kozistenciu a pružnosť. Potom ho vyberieme, preložíme na ľahko pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm. Pomocou pohára potom z cesta vykrajujeme jednotlivé pagáčiky. Pagáčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody. Nakoniec pagáčiky posypeme rascou, sezamovými alebo ľanovými semienkami.

Vo vyhriatej rúre pečieme 15 minút pri teplote 200 stupňov.

Poznámka: pagáčiky môžete robiť aj z menšieho množstva, je však dôležité aby suroviny boli v rovnakom pomere.

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes