Výborný domáci chlieb – lacný, mäkučký a krásne chrumkavý.
Potrebujeme:
500 ml teplej vody
15 g čerstvého droždia
700 g múky hladkej (T-650)
Soľ
Postup:
V troche vody rozmiešame droždie. Zvyšnú vodu prelejme do nádoby a preosejeme do nej asi 1 šálku hladkej múky, pridáme rozmiešané kvasnice a premiešame. Miešame vareškou – postupne pridávame aj zvyšok preosiatej múky. Zmiešame a následne v rukách premiesime.
Necháme pod fóliou vykysnúť a počas doby kysnutia 1 x premiesime. Kysnutie cesta závisí od teploty miestnosti. Základom je, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
Cesto navrstvíme do vymastených foriem – menších alebo jedenej väčšej. Cesto necháme vo forme asi 30 minút podkysnúť a pečieme pri teplote 180-200 stupňov. Čas závisí od veľkosti bochníka a formy. Zvyčajne to trvá asi 1 hodinu, pred dopečením potrieme vodou, aby mal chlebík dobrú kôrku.