plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najjednoduchší a najlacnejší zákusok s božskou chuťou: Okamžite ho radíme na zoznam najobľúbenejších dezertov!

Ak chcete hostí prekvapiť dezertom, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani vyučený cukrár, určite im pripravte tento! Je fantastický, vyzerá luxusne a pritom príprava je úplne jednoduchá. Už na pohľad priláka oči všetkých maškrtníkov, pretože nielen výborne chutí, ale aj pekne vyzerá :)

Potrebujeme:

3 vajcia

200 g cukru

100 ml oleja

250 ml mlieka

250 ml horúcej vody

400 g hladkej múky

2 PL kakaa

16 g prášku do pečiva

1 ČL vanilkového cukru

Na krém:

200 g masla (ak chcete ešte lacnejšiu verziu, môžete použiť aj margarín)

200 g krupicového cukru

2 PL hladkej múky

2 vajcia

400 ml mlieka

1 ČL vanilkového cukru

Na polevu:

100 g mliečnej čokolády

2 PL slnečnicového oleja

Postup:

Ako prvé si pripravte cesto. Vajcia, krupicový cukor a vanilkový cukor vyšľahajte do peny. Pridajte olej a znovu mixérom vyšľahajte. Potom pridajte mlieko a opäť vyšľahajte. Následne za stáleho miešania pridávajte horúcu vodu. Na záver pridajte preosiatu múku spolu s kakaom a práškom do pečiva. Dôkladne vymiešajte, aby neostali hrudky.


Cesto, ktoré vám vznikne, rozdeľte na 4 rovnaké časti.

Prvú časť cesta rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 25×35 cm, ktorý ste si vystlali papierom na pečenie.



Pečte v rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 10 – 12 minút. Pomocou špajdle skontrolujte, či je cesto dobre prepečené.

 

Hotové cesto vyberte z rúry a prevráťte na druhý papier. Pôvodný papier na pečenie odstráňte z upečeného cesta a nechajte vychladnúť. Týmto postupom upečte aj ostatné pláty.

Teraz si pripravte krém. Múku a cukor zmiešajte v hrnci a pridajte vajcia. Vyšľahajte, postupne pridávajte mlieko a dobre premiešajte, aby neostali hrudky. Hrniec dajte na sporák na mierny ohrev a za stáleho miešania uvarte hustý krém. Krém je hotový vtedy, keď sa na jeho povrchu robia husté bubliny.

Odstavte hrniec zo sporáka a preložte krém do čistej misky. Zakryte ju potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia nedotýkala krému a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Zmäknuté maslo vyšľahajte mixérom, až kým nebude nadýchané a biele. Postupne doňho zašľahávajte vychladnutý krém (pridajte vždy 1-2 PL a zašľahajte), kým vám nevznikne hladká kompaktná hmota.

Nakoniec pridajte vanilkový cukor a dobre premiešajte.

Zostavte koláč tak, že každý cestový plát vždy natrite časťou krému a zakryte ďalším plátom. Okraje namažte zvyšný krémom.

 

Vložte zákusok do chladničky na 30 minút a medzitým si pripravte polevu. Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli a pridajte do nej olej.

Čokoládovú polevu si preložte do cukrárenského vrecka a vytvárajte na povrchu koláča čiarový vzor (chaoticky polievajte hore dolu).

Potom nechajte v chladničke dobre vychladiť asi 4 – 5 hodín. Nakrájajte a môžete servírovať. Prajeme vám dobrú chuť!

Zdroj: retete-usoare.eu

Najlepšie recepty na dnes