plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najhoršie, čo môžeme pridať do vývaru. Bohužiaľ, SLOVÁCI ho ešte stále používajú!

Určite nám dáte za pravdu, že vývar je kráľom slovenských polievok.

A nie je na tom nič zvláštne, pretože je naozaj veľmi chutný a výživný.

Navyše skvele funguje ako domáci liek v boji proti prechladnutiu a žalúdočným problémom.

 

 

A hoci by sa mohlo zdať, že takúto obľúbenú polievku dokáže pripraviť každý, portál pysznosci varuje pred používaním tejto prísady, ktorú do vývaru stále mnohí pridávajú.

Ukazuje sa, že mnohí si do domácej polievky pridávajú nepotrebnú ingredienciu, ktorá môže byť vo veľkom množstve škodlivá.

Navyše, vývar nie je jediné jedlo, pri ktorom sa používa.

Mali by ste vedieť, o aký produkt ide a dozviete sa to v tomto článku.

Toto je lepšie nepridávať

 

 

Aby bol vývar dokonalý, musí obsahovať farebnú zeleninu, kvalitné mäso (najlepšie 2-3 druhy) a aromatické koreniny.

A tu by sme mohli urobiť bodku.

Žiaľ, nie vždy to tak je.

Mnoho Slovákov pridáva aj obľúbenú vegetu, no žiaľ zabúdajú na to, že zloženie tohto produktu nie je vhodné pre naše zdravie. 

 

 

Robia to, aby ešte viac obohatili chuť a vôňu vývaru, avšak pri nesprávne zloženom produkte si s najväčšou pravdepodobnosťou sypete do polievky aj škodlivý glutaman sodný. 

Prečo nie?

Hotové „zeleninové“ produkty obsahujú umelé farbivá a zvýrazňovače chuti, konzervačné látky a najproblematickejší v tomto prípade je už spomínaný glutaman sodný.

A táto krátka informácia stačí na to, aby sa vám v hlave rozsvietila červená kontrolka.

Prečo?

Ukazuje sa, že glutaman sodný konzumovaný vo veľkých množstvách môže mať negatívny vplyv na naše zdravie.

 

 

Môžu sa vyskytnúť bolesti hlavy, brucha, nadmerné potenie, slabosť a dokonca aj necitlivosť.

Okrem toho sa na koži môžu vyskytnúť aj nežiaduce zmeny v podobe nepríjemných žihľaviek.

Ako vidíte, pri varení domácich jedál vrátane vývaru je lepšie sa tejto ingrediencii vyhnúť.

Glutaman sodný je označený symbolom E621, preto by ste si pri nákupe mali dávať pozor a nemali by ste sa vyhýbať kontrole zloženia jednotlivých produktov.

Vyberajte si len tie produkty, ktoré glutaman neobsahujú – nájdete ich už aj v bežných supermarketoch alebo si ich môžete vyrobiť sami doma.

 

 

Táto zložka sa veľmi často nachádza v spracovaných potravinách, ktoré sa vo všeobecnosti nepovažujú za veľmi zdravé.

Patria sem: čipsy, instantné polievky, instantné jedlá a rýchle občerstvenie.

A ak chcete naozaj obohatiť chuť vášho vývaru alebo iného jedla, vždy môžete použiť domácu kocku vývaru vyrobenú len zo zeleniny a korenia.

Nezabúdajte, že do vývaru sa neodporúča pridávať ani kupovaný bujón.

Prečo by sme sa mali bujónu vyhýbať?

 

 

Keď si prečítate zloženie bujónu, bude vám to jasné.

Najvýraznejšie zložky v bujóne sú: palmový olej (nielenže prispieva k zvýšeniu LDL cholesterolu, ale jeho výroba je spojená s neetickými praktikami), stužené tuky, umelé arómy a zvýrazňovače chuti (napríklad už spomínaný glutaman sodný).

Okrem týchto zložiek obsahuje ešte soľ.

Hoci soľ sama o sebe je dôležitá pre zdravie, treba si dávať pozor na prijaté množstvo.

 

 

Vo veľkých množstvách je soľ často škodlivá najmä pre ľudí trpiacich ochorením obličiek a vysokým krvným tlakom.

BIO kocky do vývaru môžu byť lepšou voľbou, ale len v prípade, že neobsahujú hore spomenuté škodlivé prísady.

Je preto dôležité pri týchto produktoch vždy čítať zloženie. 

Čo môže spôsobiť pravidelné pridávanie bujónu do vývaru?

 

 

V prípade, že budete pravidelne konzumovať vývar s bujónom, zvyšuje sa u vás riziko obezity, môže nastať porucha trávenia, bolesti hlavy, hypertenzie, zadržiavanie vody v tele a alergie. 

Zvýši sa tiež riziko vysokého krvného tlaku a srdcových chorôb, vysokého cholesterolu, zápchy a môžu nastať hormonálne poruchy, či zvýšené potenie.

Kocku vývaru si pritom viete pripraviť aj sami doma.

Ak si chcete byť istí, že tento produkt bude chutný, no zároveň aj zdravý, postupujte nasledovne.

Domáce zeleninové kocky

Potrebujeme:

 

 

1 l vody

500 g koreňovej zeleniny (zmes)

cibuľu

3 strúčiky cesnaku

hrsť koriandra

hrsť petržlenovej vňate

hrsť zelerovej vňate

3 guľôčky čierneho korenia

3 guľôčky nového korenia

1 bobkový list

3 PL rastlinného oleja

Postup:

Zeleninu si očistíme, pokrájame na menšie kúsky a na troche oleja v hrnci jemne orestujeme.

 

 

Cesnak a cibuľu si očistíme, ale necháme vcelku.

Do hrnca so zeleninou nalejeme vodu, pridáme všetky koreniny, vňať, cibuľu, cesnak a privedieme do varu. 

Varíme na slabom ohreve asi 2 hodiny.

Hotový vývar precedíme a nalejeme do formy na ľad. 

 

 

Vďaka tomu nám vzniknú výborné zeleninové kocky, ktoré nahradia bujón a sú bez škodlivých prísad. 

Podobne si môžete vyrobiť aj mäsový bujón, stačí len pridať mäso podľa vlastného výberu: kura varíme pomaly asi 2 hodiny, hovädzie mäso asi 4 hodiny.

Mäso by sa malo rozpadávať a všetko treba variť pomaly.

Zmrazený vývar vám vydrží asi 6 mesiacov. 

Dobrú chuť!

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes