plny-hrniec_transparent_negativ.png

Rada šéfkuchára, ktorú by si mal prečítať každý: Toto je NAJHORŠIE mäso na varenie vývaru!

Bez vývaru a bravčových rezňov si mnoho Slovákov nevie predstaviť nedeľný obed.

Úžasná vôňa sa nesie až k susedom a všetkým sa už zbiehajú slinky.

Ak milujete vývar, prezradíme vám, ktoré mäso by ste doňho dávať rozhodne nemali. 

 

 

Portál pysznosci radí, ako vyberať mäso na vývar a v tomto článku sa dozviete aj ďalšie užitočné informácie. 

Vývar sa často pripravuje z rôznych druhov mäsa.

Jednému by ste sa však mali vyhnúť, pretože chuť vývaru nebude taká lahodná, ako by ste chceli. 

V žiadnom prípade ho teda nepridávajte.

Keď varíme vývar, väčšinou používame hydinu.

 

 

Kuracie alebo morčacie ide bez rozmyslenia do hrnca.

Často použijeme oba druhy alebo použijeme hovädzie mäso.

Predstavte si, že kuracie mäso, ktoré bežne hádžeme do polievky, na jej prípravu vôbec nie je vhodné.

Samozrejme, hovoríme o kuracom mäse z bežných supermarketov, ktoré je plné hormónov.

Kurča z vlastného chovu alebo od farmára sa do vývaru hodí skvele.

 

 

Z akého mäsa je teda najlepšie variť vývar?

Šéfkuchár odporúča predovšetkým kačacie a hovädzie mäso.

Ďalej odporúča pridať orestovanú zeleninu.

S vodou by ste to nemali preháňať, nachádza sa aj v zelenine a mäse.

 

 

Recept na dokonalý vývar

Ak chcete otestovať nový recept na vývar, oplatí sa vyskúšať tento.

Potrebujeme:

2 kg kačice

0,5 kg hovädzej hrude

3 mrkvy

cibuľu

2 petržleny

 

 

koreň zeleru

4 bobkové listy

pár zrniek nového korenia

zrnká čierneho korenia

niekoľko sušených hríbov

kapustný list

 

 

soľ

petržlen

Postup:

Mäso umyte a vložte do veľkého hrnca.

 

 

Zalejte studenou vodou, potom postavte na sporák a priveďte do varu.

Keď voda vrie, znížte oheň a odstráňte penu.

Pamätajte, že v polievke by nemali zostať žiadne nečistoty.

Varte vývar 1,5 hodiny.

Medzitým si pripravte zeleninu a opečte cibuľu.

 

 

Vložte kapustu a huby.

Zvyšné prísady pridajte do vriaceho vývaru a varte ďalšie 2 hodiny. 

Nakoniec dochuťte soľou a korením.

Hotový vývar môžete podávať s rezancami alebo knedličkami.

 

 

Ozdobte ho tiež nasekanou petržlenovou vňaťou.

Bude chutiť úžasne.

A teraz máme pre vás ešte jeden skvelý tip.

Zabudnutá ingrediencia z babkinej kuchyne

 

 

Kedysi povinnou, aj keď dnes už trochu zabudnutou zložkou vývaru, boli aj vnútornosti.

Naše mamy a staré mamy často dávali do hrnca srdcia, pečienky a žalúdky z kuracieho alebo morčacieho mäsa.

Takýto prídavok bol lacný a ľahko dostupný a dodal vývaru jedinečnú chuť.

Je to teda určite surovina, ktorú by ste pri varení vývaru nemali vynechať.

 

 

Práve nízka cena spôsobila, že si mnohí z nás spájajú vnútornosti s produktom nižšej kvality.

Oplatí sa ich však zaradiť do jedálnička, pretože obsahujú množstvo prospešných zložiek a pri správnej úprave potešia svojou chuťou a textúrou.

Je však dôležité kupovať ich tesne pred varením, pretože majú krátku trvanlivosť.

Musíme tiež pamätať na to, aby sme ich pred pridaním do polievky dôkladne očistili.

Dobrú chuť!

Foto: tjn-Majka
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes