K tomuto receptu ma motivovali manželia Dobrotkovci Sv, ktorý zásobujú skupiny o varení a pečení množstvom vynikajúcich kulinárskych inšpirácií. Lokše z hladkej múky a zemiakov určite poznáte, mne sa ale tento týždeň podarilo získať originálny recept priamo od starkej z Grobu, aj s presnými pomermi. K týmto lokšiam už stačí len kyslé mlieko a máte najlepšiu pochúťku na svete.
Potrebujeme:na 12 – 14 lokší:
700 g – 5 väčších zemiakov (ideálne varný typ C)
210 g hladkej múky
1,5 ČL soli
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť. Ideálne cez noc, aby sa z nich odparilo čo najviac vody. Očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle. Na pracovnú dosku nasypeme múku, pridáme nastrúhané zemiaky, soľ a vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu rednúť. Čím dlhšie bude stáť, tým viac sa bude lepiť. Ak sa cesto príliš lepí, pridáme trochu múky.
S múkou však zaobchádzame opatrne. Ak pridáme veľa múky, lokše môžu byť tvrdé. Z cesta vytvarujeme šúľok a nakrájame ho na kusy, z ktorých vytvarujeme väčšie „knedličky.“ Tie rozvaľkáme na lokše. Pečieme na suchej panvici, z každej strany, až kým sa na povrchu neobjavia hnedé fliačky. Hotové lokše potrieme roztopenou kačacou alebo husacou masťou, prípadne roztopeným maslom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)