5 zemiakov, múka a soľ – to je všetko: Najfajnovejšie zemiakové lokše, ktoré všeci milujeme!

K týmto lokšiam už stačí len kyslé mlieko a máte najlepšiu pochúťku na svete.

K tomuto receptu ma motivovali manželia Dobrotkovci Sv, ktorý zásobujú skupiny o varení a pečení množstvom vynikajúcich kulinárskych inšpirácií. Lokše z hladkej múky a zemiakov určite poznáte, mne sa ale tento týždeň podarilo získať originálny recept priamo od starkej z Grobu, aj s presnými pomermi. K týmto lokšiam už stačí len kyslé mlieko a máte najlepšiu pochúťku na svete.

Potrebujeme:na 12 – 14 lokší:

700 g – 5 väčších zemiakov (ideálne varný typ C)

210 g hladkej múky

1,5 ČL soli

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme vychladnúť. Ideálne cez noc, aby sa z nich odparilo čo najviac vody. Očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle. Na pracovnú dosku nasypeme múku, pridáme nastrúhané zemiaky, soľ a vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu rednúť. Čím dlhšie bude stáť, tým viac sa bude lepiť. Ak sa cesto príliš lepí, pridáme trochu múky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

S múkou však zaobchádzame opatrne. Ak pridáme veľa múky, lokše môžu byť tvrdé.  Z cesta vytvarujeme šúľok a nakrájame ho na kusy, z ktorých vytvarujeme väčšie „knedličky.“ Tie rozvaľkáme na lokše. Pečieme na suchej panvici, z každej strany, až kým sa na povrchu neobjavia hnedé fliačky. Hotové lokše potrieme roztopenou kačacou alebo husacou masťou, prípadne roztopeným maslom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)