Najdrahšia zelenina nám rastie priamo pod nosom: Ponáhľajte sa, pretože sezóna sa blíži ku koncu!

Vyzerajú nenápadne, no sú skutočnou vzácnosťou.

 

 

Tieto zelené stonky chutia ako spojenie špargle a artičokov, no na rozdiel od nich ich ľahko nájdeme aj vonku počas prechádzky.

Pozrite sa, aký potenciál sa v nich skrýva.

 

 

Tak dobré a tak málo známe, že si o nich vďaka portálu mojegotowanie v tomto článku povieme viac.

Tieto zelené stonky sú exkluzívnym produktom, po ktorom šalejú labužníci zo zahraničia a my ich máme priamo pod nohami a úplne ich podceňujeme.

Spoznajte túto pochúťku a tento rok ju určite vyskúšajte.

Najcennejšia zelenina na svete

 

 

Ukazuje sa, že na čele najdrahšej zeleniny sveta sa stretneme s obľúbenými stonkami z našej záhrady, teda s chmeľovými výhonkami.

Málokto si ich všimne, pričom vo Francúzsku, Belgicku či Taliansku sú skutočnou raritou, ktorej ceny sa pohybujú od niekoľkých desiatok až po tisíc eur za kilogram.

Našťastie u nás nemusíme míňať taký majetok a môžeme si ich nazbierať zadarmo.

Ak ste ich teda ešte nikdy nejedli, určite sa to oplatí urobiť pre ich fantastické nutričné ​​hodnoty, ako aj jemnú chuť a chrumkavú textúru.

Ako pripraviť chmeľové výhonky?

 

 

Tieto zelené stonky sa môžu konzumovať surové aj spracované.

V prvej verzii majú mierne horkastú pachuť, často prirovnávanú k artičoku.

Po uvarení či osmažení sa chuťou podobajú špargli, preto sa pripravujú podobne.

Výhonky stačí umyť a zľahka osušiť a potom ich asi 5 minút opekať na masle.

 

 

Mladé výhonky sú teda vynikajúce, hlavne v teplej kuchyni.

Na surovo sú síce chutné tiež, no keďže sú veľmi drsné, môže sa stať, že ich zle požujeme a zaseknú sa nám v hrdle a podráždia ho.

Preto je bezpečnejšie, keď ich povaríme alebo rozmixujeme.

 

 

Najlepšie sú vtedy, keď vychádzajú zo zeme do 20 cm, potom zbierame už len 10 – 15 cm vrcholček, ďalšie časti sú tvrdé a vláknité.

Chuťovo aj vzhľadom pripomínajú špargľu (CZ chřest, Asparagus), len sú tenšie (podobne hrubé sú však divoké špargle z juhu Európy).

Tak isto ich môžeme aj pripravovať – sú výborné do polievok, dusenej či vyprážanej zeleniny alebo varené.

Ako zbierať chmeľové výhonky?

 

 

Ak teda chcete ochutnať túto chuť, teraz je ten najlepší čas.

Mali by ste sa však poponáhľať, pretože sezóna trvá na jar (marec, apríl, začiatok mája), takže čoskoro skončí.

Zbierať môžeme ako biele, mladé výhonky, tak aj zelené, o niečo staršie.

 

 

Dôležité je nezbierať ich, keď už sú hnedé, pretože potom stvrdnú a už sa nehodia na jedenie.

Mali by sme pamätať aj na to, že zbierame len ich vrchnú časť, maximálne do 15 centimetrov.

 

 

Dôležité je, že je lepšie vetvičky odlamovať, ako strihať.

Čerstvo zozbierané treba zjesť čo najskôr, pretože po niekoľkých hodinách začnú schnúť .

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie