Kto by nemiloval vôňu škorice? Pripomína nám teplo domova, pokoj a odpočinok. V kuchyni je škorica neodmysliteľným pomocníkom a to najmä pri pečení sladkých dobrôt. Prezradíme vám, ako si pripraviť najdokonalejšie škoricové cesto, ktoré rozvonia celý dom!
Potrebujeme
Na cesto:
[line_list]
- 250 ml plnotučného mlieka
- 100 g rastlinného tuku s maslovou príchuťou
- 1 vajce
- 500 g hladkej múky
- ½ ČL kardamónu
- 50 g trstinového cukru
- štipka soli
- 20 g droždia (½ kocky)
[/line_list]
Na náplň:
[line_list]
- 60 g trstinového cukru
- 60 g rastlinného tuku s maslovou príchuťou
- 2 ČL škorice
[/line_list]
Ako postupovať
Pripravte si kvások. Mlieko ohrejte tak, aby bolo vlažné. Pridajte doň lyžičku cukru, premiešajte a rozdrobte doň droždie. Nechajte pár minút na teplom mieste. Keď sa na povrchu urobia bubliny, kvások je pripravený. Do múky primiešajte cukor, kardamón a štipku soli. Prilejte rozpustený rastlinný tuk a vyklepnite vajce. Pridajte kvások a vypracujte mäkké cesto. Cesto nechajte v miske kysnúť prikryté utierkou alebo potravinárskou fóliou. Bude to trvať asi hodinu. Cesto za ten čas zdvojnásobí svoj objem.
Mezditým si pripravte škoricovú náplň. Rastlinný tuk rozpusťte, vmiešajte doň cukor a škoricu. Vykysnuté cesto rozdeľte na dva diely. Spracujte ich po jednom. Rozvaľkajte polovicu cesta do tvaru obdĺžnika, ktorý má dlhšiu stranu dlhú asi 25 cm. Potrite polovicu škoricovej náplne. Z cesta krájajte pruhy široké 2 cm a dlhé 25 cm. Každý pruh začnite z oboch strán rolovať. Položte na plech vyložený papierom na pečenie, tvar cesta je ľubovoľný.
Z dávky cesta sú zhruba dva plechy zákuskov, celkovo asi 20 kúskov, v závislosti od zvoleného tvaru. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C cca 15 – 20 minút dozlatista.
Dobrú chuť!