Najdokonalejšie odpaľované cesto

Vždy som sa pri príprave veterníkov a venčekov z odpaľovaného cesta stretávala s rovnakým problémom.

Cesto nebolo také, aké by som sa priala – na plechu sa roztieklo, bolo príliš tvrdé, alebo jednoducho spadlo a vyzeralo skutočne nepekne.

Jedine s týmto receptom sa mi odpaľované cesto zakaždým podarí skutočne dokonale.

 

Držte sa ho a vaše venčeky aj veterníky budú prvotriedne.

...

Potrebujeme:

3 ks vajce

160 ml voda

50 ml olej

110 g hladká múka

na štipku noža trochu soľ

Krém:

400 ml mlieko

1 bal. vanilkový puding

1/2 bal. zlatý klas

4 lyžice práškový cukor

1 struk vanilka

125 g maslo

200 ml smotana na šľahanie

podľa potreby čokoládová poleva

Postup:

Do menšieho hrnca dáme vodu, štipku soli a olej.

Na miernom ohni privedieme do varu a pridáme preosiatu múku – stále miešajte, aby sa vám neurobili hrudky.

 

 

Neodporúčam miešať vareškou, ale metličkou.

Miešame na miernom ohni, kým sa z hmoty nevytvorí guľôčka, ktorá sa oddeľuje od stien a dna hrnca.

Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.

Do mierne vychladnutej hmoty pridávame jedno vajíčko po druhom.

Za každým pridaným vajíčkom hmotu mixérom vyšľaháme.

Keď máte cesto hotové, preložíte ho do cukrárskeho vrecka a na papierom vyložený plech striekate kolieska.

 

 

Ja som striekala 2 vrstvy, aby boli venčeky vyššie, ale pokojne stačí jedna vrstva.

Pečieme pri teplote 200 stupňov do zlata.

Počas pečenia rúru neotvárajte, inak vám venčeky spadnú.

Keď sú venčeky zlaté, rúru vypneme a dvierka mierne pootvoríme (môžete podložiť dvierka vareškou, ak sa vám nedajú otvoriť len kúsok) a necháme ich takto vychladnúť v rúre.

Takto nespadnú a budú pekné vysoké.

Kým venčeky chladnú v rúre, pripravíme krém.

 

 

Klasicky uvaríme puding v osladenom mlieku, pridáme vnútro vanilkového struku.

Uvarený puding odstavíme, necháme mierne vychladnúť a pridáme 125 g masla.

Miešaním maslo v mierne vychladnutej hmote rozpustíme a necháme úplne vychladnúť.

Smotanu vyšľaháme do tuhej šľahačky a čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.

 

 

Vychladnuté venčeky prekrojíme na polovicu a cukrárskym sáčkom navrstvíme vanilkový krém a šľahačku.

Vrchná časť venčeka namočíme do čokolády a zakryjeme šľahačku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn