Najdokonalejšia vianočka z tvarohového cesta, ktorá NEKYSNE: Už žiadne vianočky z obchodu, túto pripravíte rýchlejšie, ako koláče!

Výborná vianočka z tvarohového cesta. Môžete ju pokojne robiť len z troch, alebo dokonca aj z dvoch copov. Ja z tohoto cesta robím aj buchty a koláče, naozaj výborné.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

125 g práškového cukru

1,5 sáčku prášku do pečiva

1 vanilkový cukor

3 vajcia

150 g zmäknutého masla

75 g nasekaných mandlí

250 g tučného tvarohu vo vaničke

strúhaná kôra z 1 citróna

75 g hrozienok, vopred namočených v rume plátky mandlí na posyp

Postup:

Do misky od kuchynského robota nasypte múku, práškový cukor, prášok do pečiva, vanilkový cukor a suchú zmes zamiešajte. K múčne zmesi pridajte vajcia, maslo, mandle, tvaroh, kôru z citróna, hrozienka a ručne alebo v robote vypracujte hladké cesto.

Cesto rozdeliť na ľubolný počet častí a zapliesť napríklad z troch prameňov, ja robím takto:

Cesto rozdeľte na 4 časti a každú časť ešte na polovicu. Z prvých 4 kúskov vyvaľkajte rovnako dlhé pramene a spleťte spodnú časť vianočky. Spodnú časť vianočky preneste na plech  vyložený s papierom na pečenie.

Upleťte ďalšiu časť vianočky z 3 prameňov a dajte bokom. Z posledného kúsku cesta urobte 2 pramene a vyvaľkajte ch tak, aby boli dlhšie ako vianočka a spleťte ich. Na koncoch  ich nechajte voľné.

Doprostred spodnej časti vianočky trochu zatlačte chrbtom ruky (aby sa povrch trochu spološtil a dali sa naň dobre položiť ostatné časti) a celú vianočku potrite bielkom.
Bielok poslúži ako lepidlo. Na spodnú časť položte prostredný pletenec, opäť zatlačte chrbtom ruky a pomažte bielkom. Nakoniec priložte pletenec z dvoch častí a voľné konce zahrňte pod vianočku a opäť ju celú potrite dôkladne bielkom.

Vianočku posypte plátkami mandlí a vložte ju do vopred vyhriatej rúry na 175 ° C a pečte asi 50 minút. Upečenie skúste klasicky na špajli.

Dnes najobľúbenejšie