Najchutnejšie zavárané marhule: Ak ešte nemáte svoj obľúbený recept, práve ste ho možno našli!

Marhuľový kompót pripravený podľa tohto receptu z youtube si pýtajú deti ku každému jedlu. Môžete ho použiť aj do dezertov, je lahodný a jednoduchý na prípravu!

Potrebujeme:

3 kg marhúľ (zrelých, sladkých a stredne veľkých, nie príliš mäkkých)

1,5 – 2,5 kg cukru (v závislosti od toho, aké sladké sú marhule)

Z týchto surovín získate 2 300 ml marhuľového kompótu (3 poháre po 600 ml a 1 pohár 500 ml)

Postup:

1. Marhule si umyjeme a vložíme do veľkého sitka, aby z nich odtiekla vody.

...

Potom ich rozdelíme na polovice a vyberieme kôstky.

Vložíme ich do hrnca.

2. Do hrnca s marhuľami pridáme cukor, pričom množstvo si prispôsobíme podľa chuti a podľa toho, aké sladké sú marhule.

Zľahka hrncom potrasieme, aby sa cukor dostal do marhúľ. 

3. Marhule necháme 8 hodín stáť, aby pustili šťavu.

TIP: Ak chcete, môžete rozbiť niekoľko marhuľových kôstok a pridať ich jadrá do kompótu (do každého pohára pridajte asi 3 – 4 jadrá). 

4. Keď marhule pustia šťavu, položíme hrniec na mierny ohrev a marhule privedieme do varu.

Počas tohto procesu ich nemiešame, ale v pravidelných intervaloch zatrasieme hrncom.

5. Kompót necháme 8 hodín vychladnúť.

A celý proces zopakujeme ešte 4-krát. 

6. Kompót privedieme do varu ešte piatykrát a ešte horúci ho nalejeme do sterilizovaných pohárov. 

TIP: Sterilizovať ich môžete aj v rúre: dôkladne si ich umyjeme pomocou sódy bikarbóny.

Mokré poháre odložíme na tácku a vložíme do studenej rúry.

Potom ich zohrejeme a sterilizujeme 10 – 15 minút pri teplote 120 °C.

Viečka povaríme 5 – 7 minút vo vode. 

7. Okamžite prikryjeme poháre viečkami a pevne ich uzavrieme. 

8. Poháre otočíme hore dnom a necháme ich úplne vychladnúť. 

9. Kompóty skladujeme na chladnom a suchom mieste. 

Kompót je stredne sladký, voňavý a veľmi chutný!

Dobrú chuť!