Marhuľový kompót pripravený podľa tohto receptu z youtube si pýtajú deti ku každému jedlu. Môžete ho použiť aj do dezertov, je lahodný a jednoduchý na prípravu!
Potrebujeme:
3 kg marhúľ (zrelých, sladkých a stredne veľkých, nie príliš mäkkých)
1,5 – 2,5 kg cukru (v závislosti od toho, aké sladké sú marhule)
Z týchto surovín získate 2 300 ml marhuľového kompótu (3 poháre po 600 ml a 1 pohár 500 ml)
Postup:
1. Marhule si umyjeme a vložíme do veľkého sitka, aby z nich odtiekla vody.
Potom ich rozdelíme na polovice a vyberieme kôstky.
Vložíme ich do hrnca.
2. Do hrnca s marhuľami pridáme cukor, pričom množstvo si prispôsobíme podľa chuti a podľa toho, aké sladké sú marhule.
Zľahka hrncom potrasieme, aby sa cukor dostal do marhúľ.
3. Marhule necháme 8 hodín stáť, aby pustili šťavu.
TIP: Ak chcete, môžete rozbiť niekoľko marhuľových kôstok a pridať ich jadrá do kompótu (do každého pohára pridajte asi 3 – 4 jadrá).
4. Keď marhule pustia šťavu, položíme hrniec na mierny ohrev a marhule privedieme do varu.
Počas tohto procesu ich nemiešame, ale v pravidelných intervaloch zatrasieme hrncom.
5. Kompót necháme 8 hodín vychladnúť.
A celý proces zopakujeme ešte 4-krát.
6. Kompót privedieme do varu ešte piatykrát a ešte horúci ho nalejeme do sterilizovaných pohárov.
TIP: Sterilizovať ich môžete aj v rúre: dôkladne si ich umyjeme pomocou sódy bikarbóny.
Mokré poháre odložíme na tácku a vložíme do studenej rúry.
Potom ich zohrejeme a sterilizujeme 10 – 15 minút pri teplote 120 °C.
Viečka povaríme 5 – 7 minút vo vode.
7. Okamžite prikryjeme poháre viečkami a pevne ich uzavrieme.
8. Poháre otočíme hore dnom a necháme ich úplne vychladnúť.
9. Kompóty skladujeme na chladnom a suchom mieste.
Kompót je stredne sladký, voňavý a veľmi chutný!
Dobrú chuť!