plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nikdy som nejedla takú CHUTNÚ uhorku: Zabudnite na šaláty bez chuti, z tohoto si pridáva aj manžel!

Aj vy sa práve v tomto období tešíte z úrody domácich uhoriek? Mme pre vás 3 skvelé recepty, ako ich spracovať.

 

 

Najlepšie recepty z uhoriek

 

Ruský uhorkový šalát

Tento šalát som ochutnala už pred rokmi v Rusku.

Pôvodne bol s kyslou smotanou, ale ja pridávam sladkú – šalát nemá chybu, odporúčam každému.

V lete výborne osvieži.

 

 

Potrebujeme:

2 uhorky

Soľ, korenie

Kr. cukor

1 šalotka

2 lyžice bieleho vínneho octu

5 lyžíc smotany na šľahanie

1/2 zväzku kôpru

Postup:

 

 

Uhorky nakrájame na tenko.

Dochutíme soľou, korením a cukrom.

Premiešajte šalát z uhoriek rukami a nechajte stáť asi 5 minút.

 

 

Potom zlejte prebytočnú šťavu.

Šalotku nakrájame nadrobno a pridáme k uhorkám.

Pridáme aj ocot a smotanu.

Nakoniec pridáme aj kôpor a dôkladne premiešame.

 

 

Podávame k rezňom, grilovaným dobrotám, alebo len tak.

Nám chutí aj s obyčajným rožkom.  výsledný vývar.

 

 

Foto: pixabay

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Pravé grécke Tzaztiky

Vynikajúci recept podľa tradičného gréckeho receptu.

Originál, tú chuť si zamilujete!

 

 

Recept sme pre vás našli na youtube.

Potrebujeme:

1/2 uhorky

1 štipku soli

255 g gréckeho jogurtu (1 šálka)

2 strúčiky cesnaku

1 hrsť kôpru

1 lyžica octu

1 lyžica olivového oleja

Postup:

Pripravíme si uhorku, umyjeme ju a ošúpeme.

 

 

 

 

 

Nastrúhame.

 

 

Uhorku preložíme do misky.

Posypeme trochou soli – odložíme bokom.

 

 

Biely jogurt zmiešame s pretlačeným cesnakom.

 

 

Pridáme aj nadrobno nasekaný kôpor.

 

 

Uhorka medzičasom pustila šťavu, do zmesi ju pridáme vytlačenú zo šťavy.

 

 

Nakoniec pridáme aj ocot, olivový olej.

Všeto dôkladne premiešame.

 

Fantastické uhorkové pohostenie s medom a horčicou

Môže sa vám zdať, že je to neobvyklá kombinácia chutí, ale keď raz ochutnáte tieto marinované uhorky s medom a horčicou podľa receptu z youtubezamilujete si ich!

Príprava týchto uhoriek je veľmi jednoduchá a rozhodne sa ich oplatí vyskúšať.

Príjemne chrumkajú, výborne chutia a na leto je to ideálne predjedlo. 

Potrebujeme:

500 g uhoriek

25 ml rastlinného oleja

25 ml vody

1 PL medu

1 PL dijonskej horčice

3 strúčiky cesnaku

1 PL soli

1 PL octu

40 g kôpru

1 feferónku

Postup:

Uhorky si umyjeme, ale neošúpeme ich.

Nakrájame ich na hrubšie kolieska. 

Feferónku nakrájame na tenké kolieska, kôpor si nasekáme nadrobno.

Cesnak buď prelisujeme alebo nastrúhame na strúhadle. 

V hlbokej miske si skombinujeme uhorky so všetkými prísadami, osolíme a na záver pridáme ešte med a horčicu.

Všetko dobre premiešame. 

Misku s uhorkami zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 1,5 hodiny na stole marinovať.

Počas tejto doby je potrebné uhorky 2 až 3-krát premiešať.

Potom ich vložíme do chladničky a necháme ich marinovať ešte 2 hodiny.

Hotovo.

Po uplynutí tejto doby sú pripravené a budú výbornou pochúťkou na vašom letnom stole.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes