plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najchutnejšie pečené zemiaky: Takto ich upečiete dozlatista, zvonku budú chrumkavé a zvnútra jemné!

Pre milovníkov pečených zemiakov nie je nič lákavejšie, ako zemiaky upečené dozlatista, s chrumkavou kôrkou. 

Ak sú zemiaky správne upečené, sú také chutné, že k nim nepotrebujete ani mäso. 

Dnes vám prezradíme, ako dosiahnuť dokonalé pečené zemiaky, presne také, ako ich máte radi!

 

 

Postupujte podľa tohto odporúčania z portálu comidasargentinas.

Cieľom je, aby boli zvonku chrumkavé, zvnútra lahodné a bez zbytočnej mastnoty.

Zlatisté pečené zemiaky sú ideálne na každú príležitosť.

Ingrediencie:

4 veľké zemiaky

Soľ a korenie podľa chuti

olej

Postup:

V prvom rade si predhrejeme rúru.

 

 

Potom zemiaky dobre umyjeme, ošúpeme ich alebo ak sú mladé, môžeme ich nechať aj so šupkou.

Šupka im dodá ešte lepšiu chuť. 

Teraz vložíme prázdny pekáč do rúry, aby bol tiež predhriaty.

Zemiaky si nakrájame na mesiačiky alebo na plátky, ale nemali by byť príliš malé.

 

 

Poukladáme ich do misy a pridáme približne 5 lyžíc oleja.

Dochutíme soľou, korením a pomocou rúk všetko premiešame, aby boli dobre dochutené zo všetkých strán.

V ďalšom kroku vyberieme horúci pekáč z rúry a poukladáme naň zemiaky bez toho, aby sa navzájom prekrývali.

Plech so zemiakmi vložíme do rúry a pečieme asi 25 až 30 minút alebo kým nebudú mať zlatistú farbu.

 

 

Počas pečenia ich zbytočne nemiešajte, aby sa vám nerozpadli.

Bude najlepšie otočiť ich len raz, aby sa dobre upiekli.

Je dobré to urobiť asi v polovici pečenia, keď spodok zemiakov zhnedne.

Prevráťte ich bez toho, aby ste ich zlomili.

Keď sú zemiaky upečené dozlatista, dochuťte ich soľou a podávajte.

 

 

Môžete ich podávať samotné alebo s chutným mäsom!

Triky a tipy

Veľmi účinným trikom, aby boli zemiaky chrumkavé, chutné a aby neboli mastné, je pridať počas prípravy lyžicu polenty.

Zemiaky budú super chrumkavé a dozlatista upečené.

Ďalšou možnosťou je pridať strúhanku, ak nemáme polentu, pretože strúhanka absorbuje prebytočný olej a postará sa o to, aby boli zemiaky na povrchu chrumkavé.

 

 

Okrem soli môžete dochutiť zemiaky aj rascou, či rozmarínom.

Budú ešte chutnejšie a voňavé.

Pečené zemiaky s cesnakovým olejom

Ďalší výborný recept na chutné pečené zemiaky.

 

 

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

10 g jedlej sódy

2 l vody

2 PL extra panenského olivového oleja

4-5 PL slnečnicového oleja

soľ

mleté čierne korenie

1 strúčik cesnaku

1 vetvičku rozmarínu

Postup:

 

 

Zemiaky ošúpeme a vložíme do hrnca.

Potom ich umyjeme pod tečúcou studenou vodou.

 

 

Zemiaky nakrájame na kocky a v sitku ich necháme chvíľu pod tečúcou studenou vodou.

Do vriacej vody v hrnci pridáme soľ.

 

 

Vložíme zemiaky a varíme ich 5 minút od zovretia vody.

 

 

Do malého pohára nakrájame cesnakový strúčik.

Pridáme rozmarín.

 

 

Nalejeme olivový olej.

Nakoniec pridáme čierne korenie a soľ.

Všetko dobre premiešame.

 

 

Uvarené zemiaky ešte za horúca preložíme do hrnca so studenou vodou.

Potom ich vysypeme na suchú utierku.

A veľmi jemne ich vysušíme.

 

 

Suché zemiaky preložíme do hlbokej misy.

Pridáme slnečnicový olej, trochu premiešame a preložíme na plech na pečenie.

 

 

Rúru predhrejeme na 250°C minimálne 20-25 minút pred pečením zemiakov.

Plech vložíme do spodnej časti rúry a pečieme 25-30 minút.

Po uplynutí doby zemiaky otočíme a cez sitko polejeme cesnakovým olejom.

Zemiaky pečieme opäť v spodnej časti rúry ďalších 10-15 minút.

 

 

Po upečení zemiaky posolíme a servírujeme.

Prajeme vám dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes