plny-hrniec_transparent_negativ.png

Makové slimáky ako z bavlnky – najmäkšie na svete: Neopísateľne chutné pečivo, tajomstvo je ukryté v tom úžasne jemnom ceste!

Chutné a voňavé sladké slimáky s lahodnou makovou plnkou podľa tohto receptu z youtube urobia radosť asi každému.

Na raňajky ku káve alebo deťom k čajíku ako stvorené!

 

 

Potrebujeme:

200 ml teplého mlieka

18 g čerstvého droždia alebo 6 g sušeného

50 g cukru

1 stredne veľké vajce

1/2 ČL soli

1 ČL vanilkovej esencie alebo vanilkového cukru

+-400 g hladkej múky

50 g masla

Na makovú plnku:

 

 

100 g mletého maku + 100 – 150 ml mlieka

250 ml mlieka

30 g kukuričného škrobu

50 g hladkej múky

1 stredne veľké vajce

150 g cukru

30 g masla

200 g kyslej smotany + 20 g cukru

kôru z citróna alebo vanilku

Postup:

Do misy si nalejeme teplé mlieko, pridáme cukor, namrvené droždie a premiešame.

 

 

Pridáme soľ, vanilku, vajíčko a opäť dobre premiešame.

Postupne po častiach zapracujeme múku. Potom si cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

Miesime a po kúsočkoch zapracujeme zmäknuté nakrájané maslo.

Po zapracovaní masla by malo byť cesto mäkké, hladké a nadýchané, nemalo by sa lepiť.

Preložíme ho do vymastenej misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme nakysnúť asi hodinu.

 

 

Medzitým si pripravíme makovú plnku. Mak zalejeme asi 100 – 150 ml mlieka tak, aby bol celý namočený.

Necháme stáť asi 30 minút, aby mak trochu zmäkol.

Po uplynutí tejto doby si dáme na sporák do hrnca 250 ml mlieka, zohrejeme ho a zalejeme ním všetok mak.

Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme stáť asi 20 – 30 minút.

 

 

Mak si potom vymixujeme tyčovým mixérom.

V samostatnom hrnci si zmiešame cukor s múkou, pridáme vajce, trochu mlieka a všetko dobre premiešame metličkou.

Dolejeme mlieko, pridáme mak a vymiešame dohladka.

Za stáleho miešania uvaríme na hustú hmotu.

 

 

 

 

Primiešame lyžičku vanilkového cukru, kúsok masla a dobre zapracujeme.

Plnku preložíme do samostatnej misky, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Keď máme vykysnuté cesto, pustíme sa do prípravy slimákov.

 

 

Vychladnutý mak premiešame metličkou. Cesto si preložíme na pracovnú dosku. Môžeme jemne pomúčiť, roztiahneme na placku a vyvaľkáme na obdĺžnikový plát. Rovnomerne nanesieme a rozotrieme plnku a opatrne rolujeme.

 

 

Okraj dôkladne prilepíme, aby sa nám rolka nerozpadla. Potom ju nakrájame na rovnako široké časti.

 

 

 

Každý kúsok prevrátime a vytvarujeme, aby sme mali pekných slimákov. Ukladáme ich vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie.

 

 

Prikryjeme ich igelitom alebo fóliou, na to bavlnenou utierkou a necháme podkysnúť ešte 30 minút.

Potrieme vyšľahaným vajíčkom a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C približne na 20 minút. Slimáky vyberieme a pripravíme si smotanový krém z kyslej smotany a cukru. Preložíme ho do zdobiaceho vrecúška a plníme slimáky.

 

 

Dáme ešte na chvíľu zapiecť do rúry a slimáky sú hotové. Prajeme dobrú chuť!

 

Video postup:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes