Najchutnejšie kysnuté cesto pod slnkom: Buchty a koláče sú ako páperie!

Toto univerzálne kysnuté cesto podľa receptu z youtube je veľmi jemné, nadýchané a dlho ostane mäkké. Pripravíte z neho koláče, aj buchty.

Potrebujeme:

160 ml mlieka

12 g čerstvého droždia alebo 4 g suchého droždia

80 g kryštálového cukru

60 g masla

...

1 vajce

1/2 ČL soli

1 ČL vanilkového cukru alebo vanilkovej esencie

420 g hladkej múky

Postup:

1. Do teplého mlieka rozdrvíme droždie, pridáme cukor a zamiešame.

RADA: Ak si chcete byť istí kvalitou kvásku, prikryte misku bavlnenou utierkou a nechajte pôsobiť 10 – 15 minút. Ak nedôjde k žiadnej reakcii, znamená to, že droždie nie je aktívne a cesto nebude kysnúť.

2. Pridajte soľ, vanilkový cukor, vajce a rozpustené maslo (pri izbovej teplote alebo teplé, v žiadnom prípade nie horúce). Všetko dobre zmiešajte.

3. Postupne zapracujte s múkou a mieste 8 – 10 minút, kým nevznikne veľmi jemné a nelepivé cesto.

RADA: Múku pre istotu pridávajte postupne. Najskôr pridajte iba 350 g a potom podľa konzistencie cesta.

4. Cesto uhlaďte, vložte do misy vymastenej olejom, potrite trochou oleja aj cesto, zakryte ho potravinárskou fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 – 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.

5. Vykysnuté cesto preneste na pracovnú dosku, rozdeľte na menšie kúsky a vyformujte bochníčky.

6. Ak chcete cesto plniť a vytvoriť buchty, roztlačte každý bochníček na placku, do stredu dajte plnku a dobre zabaľte.

7. Koláče / buchty poukladajte vedľa seba na plech pokrytý papierom na pečenie a nechajte ich 30 minút odpočívať.

8. Potom ich namažte vajcom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 15 minút. Urobte test špáradlom.

Buchty sú veľmi jemné a nadýchané. Zostanú čerstvé aj 3 – 4 dni a po vychladnutí ich môžete skladovať v plastovom vrecku. Sú však také dobré, že ich nestihnete odložiť na neskôr ;) Prajeme dobrú chuť!