Vynikajúca zmes zeleniny s fazuľou – na cestoviny, aj k pečivu – veľmi chutná a jednoduchá na prípravu.
Potrebujeme:
- Fazuľa – 1 kg
- Mrkva – 2 kg
- Cibuľa – 2 kg
- Paradajky – 4 kg
- Sladká paprika – 2 kg
- Rastlinný olej – 500 ml
- Soľ – 4-5 lyžíc
- Paradajkový pretlak – 200 g
- Cukor – 300 g
- Ocot 9% – 140 ml
Postup:
Fazuľu dáme namočiť noc vopred a potom uvaríme – nie celkom rozvariť, fazuľa sa ešte bude variť v šalátovej zmesi. Paradajky rozmixujeme, alebo zomelieme v mlynčeku na mäso, papriku nakrájame nadrobno a očistenú mrkvu nastrúhame.
Cibuľu si nakrájame na väčšie kocky.
500 ml oleja nalejeme do väčšieho hrnca a na ňom osmažíme cibuľu, keď je sklovitá, pridáme paradajky, mrkvu, papriku, fazuľu, papriku , soľ a cukor, premiešame a varíme asi 40 minút.
Nalejte rastlinný olej (500 ml) do veľkej nádoby a dajte cibuľu. Mala by sa vyprážať kvôli transparentnosti, občas sa miešať. Potom pridajte drvené paradajky, varené fazuľa, mrkva, paprika, cukor (300 g), soľ (120 g). Dobre premiešajte a privarte. Po varení varte 40 minút pri miernom ohni. 5 minút pred koncom varenia pridáme paradajkovú pastu (200 g) a ocot 9% (140 ml).
Poháre aj viečka je pred plnením potrebné sterilizovať.
Horúcu zmes plníme do pohárov, hneď zatvoríme, obrátime a prikryjeme – necháme vychladnúť a skladujeme ako klasické zaváraniny.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)