plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáca čalamáda „Uncle Bens“: Takúto fantastickú omáčku v obchode nekúpite – len otvoriť pohár a obed je hotový!

Vynikajúca zmes zeleniny s fazuľou - na cestoviny, aj k pečivu - veľmi chutná a jednoduchá na prípravu. 

Vynikajúca zmes zeleniny s fazuľou – na cestoviny, aj k pečivu – veľmi chutná a jednoduchá na prípravu.

Potrebujeme:

  • Fazuľa – 1 kg
  • Mrkva – 2 kg
  • Cibuľa – 2 kg
  • Paradajky – 4 kg
  • Sladká paprika – 2 kg
  • Rastlinný olej – 500 ml
  • Soľ – 4-5  lyžíc
  • Paradajkový pretlak – 200 g
  • Cukor – 300 g
  • Ocot 9% – 140 ml

Postup:

Fazuľu dáme namočiť noc vopred a potom uvaríme – nie celkom rozvariť, fazuľa sa ešte bude variť v šalátovej zmesi. Paradajky rozmixujeme, alebo zomelieme v mlynčeku na mäso, papriku nakrájame nadrobno a očistenú mrkvu nastrúhame.

Cibuľu si nakrájame na väčšie kocky.

500 ml oleja nalejeme do väčšieho hrnca a na ňom osmažíme cibuľu, keď je sklovitá, pridáme paradajky, mrkvu, papriku, fazuľu, papriku , soľ a cukor, premiešame a varíme asi 40 minút.

Nalejte rastlinný olej (500 ml) do veľkej nádoby a dajte cibuľu. Mala by sa vyprážať kvôli transparentnosti, občas sa miešať. Potom pridajte drvené paradajky, varené fazuľa, mrkva, paprika, cukor (300 g), soľ (120 g). Dobre premiešajte a privarte. Po varení varte 40 minút pri miernom ohni. 5 minút pred koncom varenia pridáme paradajkovú pastu (200 g) a ocot 9% (140 ml).

Poháre aj viečka je pred plnením potrebné sterilizovať.

Horúcu zmes plníme do pohárov, hneď zatvoríme, obrátime a prikryjeme – necháme vychladnúť a skladujeme ako klasické zaváraniny.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes