plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nerobte z nich len kompót: Skúste najchutnejší čerešňový džem – žiaden želírovací cukor, chémia a málo cukru!

Vynikajúci domáci džem z môjho obľúbeného ovocia - čerešní. Je lahodný, vôbec nie je presladený a neobsahuje žiadnu chémiu ani umelé konzervanty. Takýto džem veru v obchode nekúpite. 

Vynikajúci domáci džem z môjho obľúbeného ovocia – čerešní. Je lahodný, vôbec nie je presladený a neobsahuje žiadnu chémiu ani umelé konzervanty. Takýto džem veru v obchode nekúpite.

Potrebujeme:

čerešne – 1 kg (odkôstkované)

kryštálový cukor – 220 – 500 g (ak dáte menej cukru, džem radšej skladujte v chladničke)

citrónová šťava – z 1 citróna

Postup:

Čerešne umyjeme, odstopkujeme a odkôstkujeme. Ak chcete úplne hladký džem, ovocie rozmixujte, ak chcete aj kúsky ovocia v džeme, nechajte polovicu ovocia nerozmixovanú.

V hrnci so širším dnom, čerešne povaríme 7 minút a pridáme cukor. Z citróna vyžmýkame šťavu, vlejeme a povaríme ďalších 20-25 min.
Ak chcete aby bol hustejší, tak varte dlhšie – hustotu džemu môžete otestovať na studenom tanieriku.

Uvarený a ešte horúci džem nalejeme do čistých umytých pohárov, uzatvorime a otočíme hore dnom a necháme aspoň  10 minút stáť na viečku. Skladujeme ako iné zaváraniny. Moja svokra dáva na kilo ovocia až 750 g cukru, džem sa jej síce nikdy nepokazí, ale mne sa zdá až príliš pesladený. Ja dávam 220 g na kilo ovocia a džem skladujem v chladničke.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes