Talianska chlebová placka „focaccia“ nie je vôbec zložitá na prípravu a ani množstvo surovín.
Výborne sa hodí samotná alebo ako príloha k jedlám.
Výnimočný recept na jemnú domácu focacciu z youtube kanála Przepisy od Olgi.
Potrebujeme:
1 šálku vody (200 ml)
1 šálku mlieka (200 ml)
1 PL kryštálového cukru (20 g)
8 g suchého droždia
1 vajce
90 ml rastlinného oleja
600 g pšeničnej múky
Na náplň:
150 g strúhaného syra
Na potretie:
1 žĺtok
2 PL mlieka
Postup:
Do hlbokej misky nalejeme teplú vodu.
Pridáme teplé mlieko, cukor, droždie a zamiešame.
Misku prekryjeme utierkou a odstavíme na 5 minút, aby sa droždie rozpustilo.
Do dvoch malých misiek oddelíme bielok a žĺtok.
Do zmesi pridáme bielok, olej a dobre premiešame.
Cez sitko preosejeme 500 g múky a zamiešame.
Preosejeme ďalších 100 g múky a rukou vymiesime.
Cesto vyberieme na stôl a miesime, kým nie je hladké.
Misku potrieme olejom a vložíme cesto.
Prekryjeme fóliou a utierkou.
Odložíme na teplé miesto na 30 minút.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a zrolujeme ho do veľkej gule.
Cesto rozdelíme na dve časti, jednu časť odložíme bokom.
Prekryjeme utierkou.
Cesto rozvaľkáme valčekom na veľkosť plechu, ktorý použijeme.
Vyvaľkané cesto preložíme na papier na pečenie.
Druhé cesto vyvaľkáme na rovnakú veľkosť.
Cesto rovnomerne posypeme nastrúhaným syrom a potom ho prekryjeme druhým plátom cesta.
Okraje pritlačíme prstami a cesto trochu rozvaľkáme valčekom.
Pomocou roštu z rúry vytvoríme na povrchu mriežkovaný vzor a pomocou krájača zárezy prehĺbime (viď video).
Cesto opatrne preložíme na plech.
Do misky so žĺtkom pridáme mlieko, rozšľaháme a potrieme vrch cesta.
Posypeme sezamom, vložíme do rúry a pečieme 25-35 minút pri teplote 180°C.
Jemnú a chutnú lahôdku môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU