plny-hrniec_transparent_negativ.png

Základom týchto receptov je len múka a voda: Pár minút a máte najlepšiu náhradu chlebíka – netreba vám ani droždie!

Cibuľové placky z múky a vody

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

350-370 ml vody

1 ČL soli

1 cibuľu

150 g jarnej cibuľky (ak nemáte, nahraďte obyčajnou cibuľou)

150 g kôpru

Na potretie:

250 g masla

60 ml oleja na vyprážanie

Postup:

Do misky si dáme 600 g hladkej múky. Vo vode rozmiešame lyžičku soli, postupne pridávame do múky a rukou zapracujeme. Vypracujeme hladké cesto, dáme do misky, ktorú si prikryjeme viečkom a necháme 30 minút odpočívať.

Medzitým si nakrájame na drobno cibuľu, aj jarnú cibuľku s kôprom. Všetko dáme spolu do misky, osolíme, okoreníme a zmiešame.

Pracovnú dosku posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Vyformujeme si hrubší valec, ktorý rozrežeme na 6-7 rovnakých častí, z ktorých vytvoríme cestové guľôčky. Každú vyvaľkáme na 2-3 mm. Maslo si rozpustíme v menšom hrnci a potrieme ním každú placku. Posypeme cibuľovo-kôprovou zmesou, preložíme z jednej strany, aj z druhej strany a natrieme maslom.

Potom preložíme z bokov, aby nám vznikol štvorec. Na panvicu si dáme olej a opekáme pod pokrievkou do zlatista. Prajeme dobrú chuť!

Chlebové placky

Potrebujeme:

350 g pšeničnej múky hladkej

150 ml vody

30 ml slnečnicový olej

1 lyžička soli

Postup:

V mise si spojíme všetky ingrediencie. Cesto premiešame vidličkou. Hotové cesto zabalíme do plastovej fólie a necháme zhruba 15 minút odležať. 3) Cesto si rozdeľme na zhruba 10 rovnakých kusov. Pracovnú plochu posypeme hladkou múkou. Teraz z každého kusu vyvaľkáme tenkú placku. Hrúbka každej placky by nemala byť väčšia ako 2 mm. Predhrejte si panvicu bez oleja a pečieme na miernom ohni asi 30 sekúnd z oboch strán.  Máme hotovo.

Do pita chleba môžete zabaliť prakticky čokoľvek – hovädzie mäso, zeleniu alebo strúhaný syr. Všetko záleží na vašej fantázii.

Pita chlieb

Potrebujeme:

Horúcu vodu 200 ml

1/2 lyžičky soli

350 g hladkej múky

Postup:

V horúcej vode rozpustíme soľ.

Pridáme múku.

Zmes premiešame najskôr len lyžicou.

Vyklopíme na pracovnú dosku a pridáme ďalšiu múku.

Na začiatok by vám mala stačiť 1 lyžica múky, neskôr uvidíte podľa konistencie cesta, či treba pridať ďalšiu múku.

Vypracujeme jednotné nelepivé cesto. Cesto sa môže jemne lepiť na ruky, ale nemalo by na rukách ostávať.

Necháme pod utierkou odpočívať asi 30 minút, za túto dobu cesto krásne zmäkne.

Cesto rozdelíme na dva šúľky a každý na 4 časti.

Z každej časti cesto vytvarujeme guľôčku, ktorú rozvaľkáme na tenkú placku.

Aby bola placka čo najtenšia, môžeme ju ešte ponaťahovať v rukách.

Každú placku popicháme vidličkou.

Kým rozvaľkáme ostatné placky, uložíme už rozvaľkaný kus na utierku.

Rúru aj s plechom vo vnútri necháme vyhriať na 250 stupňov. Potom plech vytiahneme a placku uložíme na plech.

Celé pečenie trvá len 2 minúty.

Teraz je najdôležitejšie správne uskladnenie placiek. Na pracovnú dosku položíme suchú utierku a na ňu utierku, tkorú sme si namočili a dobre vyžmýkali. Na mokrú utierku uložíme upečenú palcku a zľahka ju potrieme vodou.

Zabalíme do mokrej utierky a necháme pol hodiny odležať. Toto opatrenie slúži na to, že palcky budú mäkké celé dni.

Vo vlhkej utierke máme teraz zabalené všetky upečené placky, potom ich jednoducho preložíme do uzatvárateľného plastového vrecka.

Výsledkom je perfektná náhrada chlebíka, ktorá je mäkučká celé dni.

Video postup nájdete TU.

Placky na plnenie aj ako príloha

Potrebujeme:

múka hladká – 350 g + 10-20 g na poprašovanie
soľ – 1 lyžička
rastlinný olej – 2 lyžice
horúca voda – 200 ml

Postup:

Preosejte múku, pridajte soľ do horúcej vody a premiešajte. Nalejte horúcu vodu do múky a nakoniec pridajte rastlinný olej.

Cesto premiešajte najskôr lyžičkou a potom rukami. Cesto vyformujte do bochníka, dajte do plastového vrecka a nechajte ho stáť 20 minút.

Rozdeľte cesto na 8 častí, z každej vyformujte guľôčku, zakryte a nechajte 5 až 10 minút odpočívať.

Pracovnú plochu dobre posypte múkou alebo potrite rastlinným olejom, aby sa cesto nelepilo.

Vyformujte placky s priemerom 16 cm.

Placku pečte na vyhriatej panvici do zlatista z každej strany.

Placky sa počas pečenia krásne nafúknu vďaka čomu vám vznikne skvelý priestor na náplne od výmyslu sveta. Ak sa vám placky nechce plniť, môžete ich použiť aj ako náhradu za klasický chlebík.

 

Cesnakové placky so syrom

Potrebujeme:

300 g múka hladká

50 ml olej slnečnicový

100 ml voda studená

1 lyžička soľ

1 lyžička prášku do pečiva

200 g údený syr (strúhanie) – môžete použiť aj obyčajný syr

pretlačený cesnak, zelené bylinky a trochu oleja na potretie

Postup:

Do veľkej misy preosejeme hladkú múku, pridáme prášok do pečiva, soľ a premiešame. Primiešame olej a vodu a vypracujeme hladké cesto, z ktorého oddeľujeme menšie časti a tie rozvaľkáme na tenký plát.

Posypeme strúhaným syrom, zabalíme do guľôčky a guličku ešte raz rozvaľkáme.
Pečieme na suchej panvici z oboch strán dozlatista a po upečení hneď potierame cesnakovým olejom.

Cesnakový olej: Do oleja roztlačíme cesnak a premiešame.

 

Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube

Najlepšie recepty na dnes