Na nezdravé hranolky si ani nespomenú: Vyskúšajte pri pečení zemiakov urobiť túto fintu a nafúknu sa ako balón, deti to jednoducho milujú!

705

Moje deti boli doslova hranolkoví závisláci a keby sme ich s manželom nekrotili, pokojne by ich jedli aj každý deň. Odkedy mi však kamarátka poradila bublinkové zemiaky, deti iné ani nepýtajú. Milujú ten moment, keď chrumkavá šupka praskne. :-) Navyše, tieto zemiačiky sú aj veľmi chutné a pripraviť ich nie je vôbec náročné.

Potrebujeme:

Zemiaky (asi 10 menších kusov)

Soľ

Maslo

Postup:

Zemiaky nešúpeme, len umyjeme a prekrojíme na polovice

Každú rozrezanú stranu posypeme soľou a potom ploché strany zemiakov trieme o seba, kým sa nevytvorí pena. Na plech vystlaný papierom ich kladieme plochou (zrezanou) stranou nahor. Vďaka soli sa počas pečenia vrstva zemiakov nafúkne ako bublina. Soli a nemusíte báť, zemiaky jej znesú veľa. Mne sa ešte nestalo, že by som ich presolila.

Zemiaky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút a potom 20 minút necháme dôjsť. Pred podávaním potrieme rozpusteným maslom.

Ešte rýchlejšia verzia

Moja posledná úprava – bez trenia. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme a uložíme na plech narazenou časťou nahor. Potom posypeme soľou z  mlynčeka (soľou nešetríme). Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov 25 až 35 minút. Keď sa soľ rozpustí a zemiaky získajú na vrchu zlatistý nádych, nechajte v rúre ešte 5 minút a potom vypnite (každá rúra pečie inak a preto to podľa tohoto znaku vždy spoznáte). Potrieme rozpusteným maslom a posypeme sušenými bylinkami.

Témy:


Pridajte svoj komentár