Nadýchaný vanilkový mrežovník: Piekla som ho prvý raz a všetci pýtali duplu!

Táto sladká maškrta vás nadchne. Rozplýva sa na jazyku ako nadýchaný obláčik. Všetci pýtali duplu.

Potrebujeme:

Na cesto:

280 ml mlieka

20 g čerstvého droždia

80 g krupicového cukru

80 g masla

...

2 vajcia

1/2 ČL soli

480 g hladkej múky

Na vanilkový krém:

15 g kukuričného škrobu

60 g cukru

300 ml mlieka

30 g masla

1 žĺtok

vanilková esencia

Na posýpku:

100 g práškového cukru

50 g masla

Postup:

Vlažné mlieko nalejeme do misy, rozmrvíme doňho droždie a pridáme 80 g cukru. Rozmiešame, pridáme 480 g múky, soľ, vajcia a rozpustené maslo. Všetko spolu dobre premiešame lyžicou, alebo mixérom, kým nám nevznikne kompaktné cesto. Potom prikryjeme a necháme 1 – 1,5 hodiny kysnúť.

Po vykysnutí mieste cesto pár minút varechou, až kým sa nezačne oddeľovať od misy. Následne cesto v mise poprášte škrobom. Bude sa vám potom ešte lepšie oddeľovať a lepšie sa s ním bude pracovať. Znovu cesto zakryte a nechajte odpočívať ešte 10 minút. Medzitým si pripravte krém. Do misky dajte vaječný žĺtok, pridajte cukor, škrob, vanilkovú esenciu, mlieko a metličkou rozmiešame. Dáme na sporák a na miernom ohreve uvaríme hustý krém.

Po dovarení bude krém pripomínať puding. Vmiešajte maslo, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť. Na plech s rozmerom 25 x 38 cm si dajte papier na pečenie, posypte škrobom a cesto preložíme na plech. Cesto rovnomerne roztiahnite a navlhčenými prstami povrch trochu uhladíme. Prikryte a nechajte 45 minút až hodinu kysnúť. Keď máte cesto pekne vykysnuté, naplňte krémom cukrárenské vrecúško a pomocou špičky vytvorte na povrchu mriežku. Posypte cukrom po celom povrchu. Maslo si nakrájajte na kocky a do každého oka mriežky dajte kúsok masla. Pečte v rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 22 – 30 minút. Nechajte vychladnúť a podávajte. Prajeme dobrú chuť!

Videonávod

Náš TIP

Ak chcete lepšie porozumieť, zapnite si titulky preložené do slovenského jazyka podľa tohto NÁVODU