Táto sladká maškrta vás nadchne. Rozplýva sa na jazyku ako nadýchaný obláčik. Všetci pýtali duplu.
Potrebujeme:
Na cesto:
280 ml mlieka
20 g čerstvého droždia
80 g krupicového cukru
80 g masla
2 vajcia
1/2 ČL soli
480 g hladkej múky
Na vanilkový krém:
15 g kukuričného škrobu
60 g cukru
300 ml mlieka
30 g masla
1 žĺtok
vanilková esencia
Na posýpku:
100 g práškového cukru
50 g masla
Postup:
Vlažné mlieko nalejeme do misy, rozmrvíme doňho droždie a pridáme 80 g cukru. Rozmiešame, pridáme 480 g múky, soľ, vajcia a rozpustené maslo. Všetko spolu dobre premiešame lyžicou, alebo mixérom, kým nám nevznikne kompaktné cesto. Potom prikryjeme a necháme 1 – 1,5 hodiny kysnúť.
Po vykysnutí mieste cesto pár minút varechou, až kým sa nezačne oddeľovať od misy. Následne cesto v mise poprášte škrobom. Bude sa vám potom ešte lepšie oddeľovať a lepšie sa s ním bude pracovať. Znovu cesto zakryte a nechajte odpočívať ešte 10 minút. Medzitým si pripravte krém. Do misky dajte vaječný žĺtok, pridajte cukor, škrob, vanilkovú esenciu, mlieko a metličkou rozmiešame. Dáme na sporák a na miernom ohreve uvaríme hustý krém.
Po dovarení bude krém pripomínať puding. Vmiešajte maslo, prikryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť. Na plech s rozmerom 25 x 38 cm si dajte papier na pečenie, posypte škrobom a cesto preložíme na plech. Cesto rovnomerne roztiahnite a navlhčenými prstami povrch trochu uhladíme. Prikryte a nechajte 45 minút až hodinu kysnúť. Keď máte cesto pekne vykysnuté, naplňte krémom cukrárenské vrecúško a pomocou špičky vytvorte na povrchu mriežku. Posypte cukrom po celom povrchu. Maslo si nakrájajte na kocky a do každého oka mriežky dajte kúsok masla. Pečte v rozohriatej rúre pri 180 stupňoch asi 22 – 30 minút. Nechajte vychladnúť a podávajte. Prajeme dobrú chuť!
Videonávod
Náš TIP
Ak chcete lepšie porozumieť, zapnite si titulky preložené do slovenského jazyka podľa tohto NÁVODU