plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nadýchaný jablkový koláč podľa pani cukrárky: Keď ho nakrájam na stôl, všetci sa za ním idú zblázniť – neostane ani omrvinka!

Hostia sa o tento jablkový koláč idú vždy pobiť, je pritom úplne jednoduchý a postačia vám naň jednoduché ingrediencie, ktoré máte v kuchyni. Recept je od pani cukrárky.

Rozmery formy: 25×36 cm

Potrebujeme:

asi 500 g pšeničnej múky hladkej
250 g masla
4 žĺtky
4 veľké lyžice 18% smotany
3 polievkové lyžice cukru
1 balenie vanilkového cukru
40 g droždia
2 kg jabĺk + voliteľný cukor
1 vanilkový puding
6 polievkových lyžíc krupice

Postup:

Smotanu zľahka zahrejte, pridajte 1 lyžicu cukru a rozmelené droždie. Všetko premiešajte a nechajte asi 15 minút odpočívať na teplom mieste. Medzitým ošúpte a nakrájajte jablká na malé kúsky. Dajte jablká na veľkú panvicu a duste, kým neuvoľnia šťavu a tá sa mierne neodparí. Ak sú jablká príliš kyslé, môžete podľa chuti pridať cukor. Pridajte pudingový prášok a premiešajte. Uvarte hustú jablkovú hmotu.

Preosiata múka sa zmieša s cukrom, pridá sa nakrájané maslo a žĺtky. Potom pridajte smotanovú zmes a rýchlo vymieste cesto. Nechajte podkysnúť na teplom mieste. Cesto rozdeľte na dve časti. Vysteľte plech s papierom na pečenie. Jednu časť cesta rozvaľkajte a dajte do formy tak, aby cesto pokrývalo aj okraje. Cesto posypte 3 polievkovými lyžicami krupice,  rozložte jablkovú zmes a opäť posypeme krupicou.

Rozvaľkajte druhú časť cesta a položte ju na jablká. Vrchné cesto je po stranách jemne spojené so spodným cestom. Vrch cesta popichajte vidličkou. Vložte jablkový koláč do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečte asi 45 minút.

Ak sa jablkový koláč príliš začervenáva, zakryte ho papierom na pečenie.

Najlepšie recepty na dnes