Recept na nadýchaný cuketový koláč so syrom som si doniesla z dovolenky – výborný: Robím aj namiesto chleba!

Vynikajúci recept na nadýchaný cuketový koláč, ktorý je v lete perfektný aj ako náhrada pečiva.

Recept mám z dovolenky v Bulharsku a robím ho pravidelne.

 

 

Potrebujeme:

Základná zmes:

...

50 g hladkej múky

50 g masla s min. 80% tuku

soľ

500 ml mlieka

Ďalšie prísady:

cca. 500 g cukety

4 vajcia (oddelené bielky od žĺtkov)

60 gramov strúhaného syra

mleté ​​korenie (najlepšie biele)

Okrem toho:

20 g masla na vymazanie formy

1 polievková lyžica strúhanky

50 g syra na vrch

30 g masla na vrch

Postup:

 

 

Na panvici rozpustíme maslo.

Zaprášime s múkou a na slabom plameni za stáleho miešania zahrievame, kým múka nezhnedne.

 

 

Pridáme 1/2 lyžičky soli a postupne pridávame mlieko.

Nezabudnite intenzívne miešať.

 

 

Bielu omáčku varíme 3-4 minúty na veľmi malom ohni.

Odložíme hrniec stranou.

Omáčka sa musí nechať ochladiť aspoň na 10 minút.

 

 

Cuketu umyjeme a nastrúhame nahrubo.

Necháme v sitku chvíľu odstáť, aby sa zbavila nadmernej vlhkosti.

Rúru nastavíme na 200 ° C (vysoko na plyn).

 

 

V mierne ochladenej bielej omáčke rozmiešame 4 žĺtky a 60 gramov strúhaného syra.

Cuketu ešte v rukách vytlačíme.

Pridáme do žĺtkovej zmesi, okoreníme bielym korením.

 

 

Zostávajúce bielky vyšľaháme so špetkou soli na tuhý sneh.

Sneh po častiach vmiešame do žĺtkovej zmesi.

Miešajte tak, aby si zmes zachovala čo najviac vzduchu.

 

biela bešamelová omáčka na polievku

 

Navrstvíme do vymasteného a strúhankou vysypaného plechu alebo menšej formy na pečenie.

Posypeme syrom, obložíme plátkami masla.

Dáme piecť.

 

 

Vo vyhriatej rúre na 200 stupňov pečieme 30 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels