Nadýchaný ako obláčik: Fantastický olejový korpus na tortu, tmavý aj svetlý!

Najlepší olejový korpus na vaše obľúbené torty a zákusky. Vyskúšajte kakaový,vanilkový aj orechový.

Ak pečiete tortu viete, že najdôležitejší zo všetkého je korpus. Ak je príliš suchý, ťažký alebo cesto nevybehne tak ako má, výsledok nebude dobrý aj vtedy, ak by ste použili ten najlepší krém. Tento recept na svetlý aj tmavý korpus mám overený a viem, že vždy sa vydarí tak, ako sa má. Je krásne nadýchaný, vláčny a chutí úžasne.

Potrebujeme (na formu s priemerom 25 cm):

5 vajec

5 lyžíc oleja

150 g kryštálového cukru

120 g hladkej múky

30 g kakaového prášku

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Štipku soli

Postup:

Na dno formy na pečenie uložíme papier na pečenie a boky vymastíme tukom.

Rúru nastavíme na 150 stupňov.

Bielky ušľaháme so štipkou soli. Keď je bielkový sneh takmer hotový, po častiach za stáleho šľahania pridáme do zmesi cukor. Sneh s cukrom šľaháme približne 5 minút.

Sneh musí vyť dostatočne tuhý a držať tvar – to je základný prepoklad pre získanie nadýchaného korpusu.

Keď je sneh tuhý a dostatočne pevný, začne pridávať ostatné prísady. Postupne všľahávame po 1 vajcia a olej. Vždy pridáme 1 vajce, 1 lyžicu oleja a takto pokračujeme, kým nepridáme všetky vajcia a olej.

Múku zmiešame s kakaom a cez sitko preosejeme do snehovej zmesi. Sypanie cez sito je dôležité preto, aby v ceste nevznikli hrudky a zároveň bude korpus nadýchaný a jemnejší. Kakao s múkou

Múku s kakaom vmiešame do cesta pomocou cukrárenského jazyka. Miešame opatrne tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.

Sneh navrstvíme do pripravenej formy a opatrne uhladíme jazykom, s ktorým sme miešali cesto. Cesto urovnáme viac do krajov, nebojte sa, že stred je mierne prepadnutý, počas pečenia sa zdvihne a narovná. Formu vložíme do stredu rúry a pečieme 40 minút.

Predtým, ako vyberieme korpus z rúry urobíme test špajľou, či je korpus dostatočne upečený aj v strede.

Necháme vychladnúť na mriežke 5 minút, potom nožom uvoľníme boky a otvoríme formu. Korpus necháme vychladnúť na dne formy a nakoniec odstránime papier na pečenie. Korpus je pripravený na ďalšiu úpravu.

Korpus môžete obmieňať. Ak chcete vanilkový, kakao vymeňte za hladkú múku a pridajte trochu vanilkovej arómy. Ak chcete orechový, nahraďte kakao mletými vlašskými orechmi.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)