Nadýchané syrové guličky, ľahké ako pierko!

Najlepšie domáce krekry, aké poznám. Vyskúšajte ich aj vy a určite mi dáte za pravdu, že pochúťky z obchodu nemajú šancu.

Vynikajúca domáca chuťovka zo syra, na ktorej máme v rodine vytvorenú závislosť. Tieto mini bochníky sú také lahodné, že už pri pomyslení na ne sa mi zbiehajú slinky. Vyskúšajte túto domácu dobrotu aj vy a presvedčte sa, že slané krekry z obchodu nemajú šancu!

Potrebujeme:

80 g hladkej múky

80 g masla

3 vajcia

40 g najemno nastrúhaného syra

200 ml vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Na panvici rozpustíme 80 g masla, 200 ml vody a štipku soli. Za stáleho miešania necháme na miernom ohni, kým maslo a voda nevytvoria jednotnú tekutú zmes.

Sirne-kuglice-2

Sirne-kuglice-3

Do zmesi postupne vmiešame múku, až kým nám nevznikne konzistencia hustého cesta (viď obrázok). Cesto miešame na miernom ohni 2-3 minúty.

Sirne-kuglice-4

Sirne-kuglice-5

Cesto preložíme do samostatnej misky a pridáme k nemu vajcia a za rýchleho miešania vymiešame homogénnu, jemnú hmotu do ktorej nakoniec vmiešame syr.

Sirne-kuglice-7

Miešanie je v tomto recepte obzvlášť dôležité, aby sa do cesta dostal vzduch a bolo krásne nadýchané a vláčne. Cesto miešajte asi 5 minút.

Sirne-kuglice-8

Takto pripravené cesto môžeme navrstviť do cukrárskeho vrecka, alebo dávkovať na plech pomocou lyžice. Z cesta vytvárame malé guličky – bochníčky, ktoré v dostatočných rozostupoch dávkujeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Sirne-kuglice-9

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov, kým bochníky nezískajú zlatistú farbu.

Sirne-kuglice-10

Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: kuharica