plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nadýchané šišky z jogurtového cesta: Vďaka jogurtu je cesto ešte vláčnejšie a šišky sú oveľa chutnejšie!

Šišky sú obľúbenou pochúťkou malých aj veľkých. Ak ich milujete a doteraz ste nenašli ten správny recept, vyskúšajte tento z portálu napadovy.blog. Vďaka jogurtu je cesto ešte jemnejšie, šišky sú krásne nadýchané a chutia fantasticky!

Šišky sú obľúbenou pochúťkou malých aj veľkých. Ak ich milujete a doteraz ste nenašli ten správny recept, vyskúšajte tento z portálu napadovy.blog. Vďaka jogurtu je cesto ešte jemnejšie, šišky sú krásne nadýchané a chutia fantasticky!

Potrebujeme:

500 g múky

250 g jogurtu

2 vajcia

4 PL cukru

4 PL oleja

25 g čerstvého droždia

1 ČL vanilkovej esencie

1 PL strúhanej citrónovej kôry

1/4 ČL soli

olej na vysmážanie

práškový cukor na posypanie

Postup:

Droždie si rozmrvte do misky s trochou mlieka, pridajte lyžičku cukru a dobre premiešajte.

Posypte jemne hladkou múkou a nechajte nakysnúť.

Ak používate sušené droždie, použite 7 gramov a zmiešajte ich rovno s múkou.

Do veľkej misy si preosejte múku a urobte v strede jamku.

V malom hrnci si zohrejte jogurt spolu s cukrom a soľou, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Nechajte vychladnúť a keď je jogurt vlažný, pridajte nastrúhanú kôru, vanilkovú esenciu, vajcia a kvások.

Túto zmes pridajte do múky a rukami vypracujte cesto.

Pracovnú dosku vymažte trochou oleja, premiestnite na ňu cesto a mieste 15 minút.

Potom pridávajte postupne zvyšný olej. Vložte cesto späť do misy, zakryte ho čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto si preložte na pomúčenú dosku, trochu premieste a potom vyvaľkajte na hrúbku 1 cm.

Pomocou pohára vykrajujte šišky a nechajte ešte 15 – 20 minút podkysnúť pod kuchynskou utierkou, alebo potravinárskou fóliou.

Do hlbšieho hrnca si nalejte olej a zohrejte na sporáku. Potom znížte teplotu na stredný ohrev a vyprážajte šišky z oboch strán do zlatista.

Potom ich preložte na papierové utierky, aby ste ich zbavili prebytočnej mastnoty a keď trochu vychladnú, posypte ich práškovým cukrom.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes