Plnené šišky, ktorým neodolá žiaden maškrtník: Sú krásne nadýchané, cesto je vláčne a naplniť si ich môžete týmto vanilkovým krémom, alebo podľa chuti!

626

Šišky sú obľúbenou maškrtou nielen malých, ale aj veľkých. S týmto receptom z youtube bude cesto nadýchané, vláčne a naplniť si ich môžete ľubovoľne podľa chuti alebo týmto chutným vanilkovým krémom.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

4 PL sušeného mlieka

50 g masla izbovej teploty

1 vajce

15 g sušeného droždia

275 ml teplého mlieka

1 PL vanilkovej esencie

štipku soli

80 kryštálového cukru

olej na vyprážanie

Na krém:

100 g kukuričného škrobu

1 l mlieka

cukor podľa chuti

trochu vanilkovej esencie

Postup:

Múku si vysypeme na pracovnú dosku, do stredu urobíme jamku a do nej nasypeme sušené droždie. Pridáme cukor, všetko spolu zľahka premiešame a opäť urobíme do stredu jamku, do ktorej rozklepneme jedno vajce.

Rukou zapracujeme vajce do múčnej zmesi a postupne v dávkach prilievame teplé mlieko. Nasypeme štipku soli, sušené mlieko, pridáme vanilkový extrakt, zmäknuté maslo a vymiesime hladké cesto. Cesto treba miesiť kým nebude lepkavé a malo by byť pružné.

Vložíme ho do misy, ktorú sme si vymastili trochou oleja a jemne potrieme aj cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým nestrojnásobí svoj objem.

Medzitým si môžeme pripraviť vanilkový krém z mlieka, škrobu, cukru a vanilkovej esencie. 2/3 mlieka si dáme variť do hrnca na mierny ohrev a v 1/3 dôkladne rozmiešame škrob a vanilkovú esenciu tak, aby nevznikli hrudky.

Do mlieka nasypeme cukor, premiešame a za stáleho miešania prilievame vanilkovú hmotu. Varíme, kým krém nezhustne. Krém si potom zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.

Z cesta vykrajujeme pomocou pohára kolieska s priemerom 5 – 7 cm. Poukladáme ich na vymastený plech, ktorý si pokryjeme aj papierom na pečenie, aby sa neprilepili a necháme ich ešte podkysnúť pod utierkou na teplom mieste približne hodinu.

Vysmážame na rozhorúčenom oleji z oboch strán do zlatista a ukladáme na papierové utierky, aby sme šišky zbavili prebytočnej mastnoty. Posypeme ich cukrom, každú prekrojíme a naplníme vanilkovým krémom, alebo inou náplňou podľa chuti. Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

 

 

 

Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Témy:


Pridajte svoj komentár