Nadýchané rožky z maminej knihy receptov: Jemná pochúťka, ktorá sa rozplýva v ústach!

Cesto na naše jemné rožky je jednoduché na prípravu, zvládnu ho aj začiatočníci.

 

 

Zakomponovaný tuk je zodpovedný za textúru cesta, vďaka čomu je pružné a neuveriteľne mäkké.

Pri skladovaní vo vzduchotesnej nádobe si rožky zachovajú svoju štruktúru 2-3 dni, samozrejme nie je zaručené, že dovtedy zostanú chutné.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Nenáročný recept na najjemnejšie rožky z portálu sobors.

Naše rožky môžete poňať sladším smerom alebo si ich pripraviť v slanej verzii.

Sladšia verzia je perfektná s džemom, zo slanej sa dajú pripraviť aj chutné chlebíčky.

 

 

Potrebujeme:

2,5 dcl mlieka

3 PL kryštálového cukru

1 ČL soli

1 vajce

1 balenie instantného droždia

50 dkg hladkej múky

2 PL kačacieho alebo bravčového tuku

Na vrch:

1 žĺtok

hrubú soľ podľa chuti (voliteľné)

cukor (podľa chuti)

4 PL mlieka

sezamové semienka alebo mak podľa chuti (voliteľné)

Postup:

 

 

Do misky nalejeme vlažné mlieko.

Vmiešame droždie, jednu lyžicu cukru, prikryjeme.

Necháme 5-8 minút kysnúť.

 

 

Múku preosejeme do misy a zmiešame so soľou.

Pridáme zvyšný cukor, tuk, vajce a vykysnutý kvások.

Vymiesime cesto.

 

 

Lesklé, pružné cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť jednu hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky.

 

 

Cesto vyvaľkáme do okrúhleho tvaru.

Potom ho nakrájame a plátky zrolujeme do tvaru rožkov.

 

 

Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme ich kuchynskou utierkou.

Necháme ešte asi 30 minút kysnúť.

Potom rožky potrieme zmesou žĺtka a mlieka.

 

 

Ak si prajete, posypte ich soľou, makom alebo sezamom, prípadne cukrom.

Potom plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 15-20 minút pri teplote 180°C dozlatista.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay