Cesto na naše jemné rožky je jednoduché na prípravu, zvládnu ho aj začiatočníci.
Zakomponovaný tuk je zodpovedný za textúru cesta, vďaka čomu je pružné a neuveriteľne mäkké.
Pri skladovaní vo vzduchotesnej nádobe si rožky zachovajú svoju štruktúru 2-3 dni, samozrejme nie je zaručené, že dovtedy zostanú chutné.
Nenáročný recept na najjemnejšie rožky z portálu sobors.
Naše rožky môžete poňať sladším smerom alebo si ich pripraviť v slanej verzii.
Sladšia verzia je perfektná s džemom, zo slanej sa dajú pripraviť aj chutné chlebíčky.
Potrebujeme:
2,5 dcl mlieka
3 PL kryštálového cukru
1 ČL soli
1 vajce
1 balenie instantného droždia
50 dkg hladkej múky
2 PL kačacieho alebo bravčového tuku
Na vrch:
1 žĺtok
hrubú soľ podľa chuti (voliteľné)
cukor (podľa chuti)
4 PL mlieka
sezamové semienka alebo mak podľa chuti (voliteľné)
Postup:
Do misky nalejeme vlažné mlieko.
Vmiešame droždie, jednu lyžicu cukru, prikryjeme.
Necháme 5-8 minút kysnúť.
Múku preosejeme do misy a zmiešame so soľou.
Pridáme zvyšný cukor, tuk, vajce a vykysnutý kvások.
Vymiesime cesto.
Lesklé, pružné cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť jednu hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky.
Cesto vyvaľkáme do okrúhleho tvaru.
Potom ho nakrájame a plátky zrolujeme do tvaru rožkov.
Rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prekryjeme ich kuchynskou utierkou.
Necháme ešte asi 30 minút kysnúť.
Potom rožky potrieme zmesou žĺtka a mlieka.
Ak si prajete, posypte ich soľou, makom alebo sezamom, prípadne cukrom.
Potom plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 15-20 minút pri teplote 180°C dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť!