Nadýchané krehké domáce žemle: Chutia lahodnejšie ako klasické kupované v obchode!

Upečte si vynikajúce domáce žemle, ktoré sú také jemné, že sa vám budú rozplývať v ústach.

Lahodné cesto a nenáročná príprava sa skĺbi v dokonalý chrumkavý výsledok.

 

 

Originálne domáce žemle vďaka receptu z youtube.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

150 ml vlažného mlieka

1 ČL soli

1 PL práškového cukru

1 PL čerstvého droždia

100 g krupice

500 g hladkej múky

1 ČL sódy bikarbóny

Postup:

Do misky pridáme teplé mlieko, soľ, cukor, droždie.

Dobre zamiešame.

Potom pridáme krupicu a opäť premiešame.

 

 

Nakoniec nasypeme múku, zamiešame a miesime rukami, kým nevznikne cesto.

Cesto necháme v miske.

Prikryjeme pokrievkou a necháme kysnúť 40 minút.

 

 

Cesto natiahneme, rozdelíme na 9 častí.

Na pomúčenej podložke vyvaľkáme do tvaru malého oválu.

Do vriacej vody v hrnci pridáme sódu bikarbónu a zamiešame.

 

 

Cesto vložíme do hrnca a udržiavame na vode asi 10 sekúnd.

Vďaka tomuto jednoduchému krkou bud žemle úžasne chrumkavé a mäkučké vo vnútri.

Navyše, takto pripravené žemle budú chutiť ako čerstvo upečené aj na druhý deň.

Cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prekryjeme fóliou a necháme odstáť 30 minút.

 

 

Po odstránení fólie cesto posypeme múkou.

Na každej žemli spravíme 3 vodorovné zárezy.

Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút pri teplote 200°C.

 

 

Dozlatista upečené žemle môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn