plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nadýchané cesnakovo – bylinkové žemle

Domácemu pečivu sa nič nevyrovná. Ak však máte chuť na skutočnú lahôdku s úžasnou vôňou cesnaku a byliniek, tieto famózne žemle musíte rozhodne vyskúšať!

Potrebujeme (na 12 žemlí):

Cesto:

400 g hladkej pšeničnej múky

20 g cukru

½ lyžičky soli

1 lyžičku sušeného droždia

8 g čerstvého droždia

260 ml mlieka

30 g masla

Náplň:

60 g zmäknutého masla

5-6 strúčikov cesnaku

2 lyžice najemno nasekaných zelených byliniek (petržlenová vňať, kôpor, pažítka…)

1 vajce na potretie

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. Droždie rozpustíme v teplej vode. Mlieko zmiešame v miske s cukrom, soľou a maslom, zmes vlejeme do vody s kvasnicami. Pridáme múku a vypracujeme hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste cca 1 hodinu. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na 12 približne rovnakých častí. Žemle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút podkysnúť.

Medzitým si pripravíme náplň. Cesnak, bylinky a maslo zmiešame v miske. Zmesou naplníme cukrárske vrecko (alebo obyčajný sáčok).

Rúru nastavíme na 180 stupňov. Žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom a v prostriedku každej vytvoríme hlboký zárezy ostrým nožom. Do zázreov nanesieme bylinkovo-cesnakovú zmes.

Pečieme vo vyhriatej rúre 15 -20 minút, alebo kým žemle nie sú na povrchu zlatisté.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk

Najlepšie recepty na dnes