Domácemu pečivu sa nič nevyrovná. Ak však máte chuť na skutočnú lahôdku s úžasnou vôňou cesnaku a byliniek, tieto famózne žemle musíte rozhodne vyskúšať!
Potrebujeme (na 12 žemlí):
Cesto:
400 g hladkej pšeničnej múky
20 g cukru
½ lyžičky soli
1 lyžičku sušeného droždia
8 g čerstvého droždia
260 ml mlieka
30 g masla
Náplň:
60 g zmäknutého masla
5-6 strúčikov cesnaku
2 lyžice najemno nasekaných zelených byliniek (petržlenová vňať, kôpor, pažítka…)
1 vajce na potretie
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. Droždie rozpustíme v teplej vode. Mlieko zmiešame v miske s cukrom, soľou a maslom, zmes vlejeme do vody s kvasnicami. Pridáme múku a vypracujeme hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste cca 1 hodinu. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na 12 približne rovnakých častí. Žemle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
Medzitým si pripravíme náplň. Cesnak, bylinky a maslo zmiešame v miske. Zmesou naplníme cukrárske vrecko (alebo obyčajný sáčok).
Rúru nastavíme na 180 stupňov. Žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom a v prostriedku každej vytvoríme hlboký zárezy ostrým nožom. Do zázreov nanesieme bylinkovo-cesnakovú zmes.
Pečieme vo vyhriatej rúre 15 -20 minút, alebo kým žemle nie sú na povrchu zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk