Rýchle a výborné sladké dezerty bez varenia a bez pečenia, ktoré máte hotové za 5 minút. A celé leto máte postarané o perfektnú inšpiráciu na výborné sladké dobroty.
Plnené piškóty
Tento dezert je obzvlášť jednoduchý. Stačia vám naň len dlhé piškóty, malinový džem a mascarpone vyšľahané s cukrom. Tiež odporúčam odložiť si bokom uvarenú kávu a kvapnúť do nej pár kvapiek rumu. Piškóty potrieme kávou, džemom a krémom, prikryjeme vrchnou piškótou a opäť potrieme kávou. Vrch posypeme kokosom.
Namiesto klasickej zmrzliny z obchodu – minútkový penový krém alebo zmrzlina zo šumienky!
Potrebujeme:
1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka
2 tégliky kyslej smtoany
200 g bieleho jogurtu
1 bal. jahodovej šumienky Tang – alebo inú príchuť
Postup:
Do mixéra dáme kondenzované mlieko, smotanu a šumienku – všetko rozmixujeme do jednotnej hmoty. Potom pridáme jogurt a opäť všetko spolu rozmixujeme. Navrstvíme do nádoby, alebo téglikov od jogurtu a dáme zmraziť, alebo vychladiť. Podávame s čerstvými jahodami.
5-minútové tiramisu guľky
Potrebujeme:
1 balík disko keksov (maslové kolieska lepené čokoládovým krémom, prípade oreo či iných plnených sušienok)
175 g smotanového syra (mascarpone, alebo aj pomazánkové maslo)
Na obalenie:
Biela čokoláda rozpustená, guľky však môžete nechať aj len tak :-)
Postup:
Vložte plnené sušienky do mixéra a rozmixujte ich. Pridajte mascarpone, alebo pomazánkové maslo a dobre premiešajte. Vypracujte hmotu, ktorá sa dá dobre tvarovať a z ktorej sa dajú vytvárať guľôčky.
Formujte malé guľôčky (priemer 4-5 cm).
Roztopte čokoládu vo vodnom kúpeli a ponorte do nej guľôčky.
Ozdobte podľa vkusu.
Bleskový zdravý krém pre deti
Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
1 banán
Trochu horkej čokolády – postrúhať na vrch
Postup:
Tvaroh rozmixujeme s polovicou banánu a medom. Druhú polovicu banánu nakrájame do misiek. Zalejeme tvarohom a nastrúhame troška horkej čokolády. To je všetko! :-)
Snehová búrka
Potrebujeme:
1 kus smotana na šľahanie
2 kusy kyslá pochúťková smotana
1 kus vanilkový cukor
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 kus čokoláda
500 gramov malín alebo jahôd (ja používam mrazené)
Trochu piškót
Bielu čokoládu na ozdobu
Postup:
Šľahačku s cukrom vyšľaháme mixérom, pridáme vanilkový cukor, kyslé smotany a vymiešame. 1/4 hmoty rozmiešame s roztopenou čokoládou a drvenými sušienkami. Na dno pohárov navrstvíme čoko vrstvu, na ňu navrstvíme biely krém a na vrch rozmixované mrazené ovocie (ak je príliš kyselkavé, pridáme k nemu cukor alebo med). Vrch ozdobíme hoblinkami bielej čokolády. Môžeme ešte nechať schladiť, ale je to skvelé hneď. Kyslú smotanu môžeme nahradiť jemným tvarohom alebo mascarpone, čokoládu kakaom.
Zmrzlina, ktorú môžete jesť hneť!
Potrebujeme:
5 hrnčekov mrazených jahôd
1/2 hrnčeka práškového cukru
1/3 hrnčeka polotučného mlieka
1 bal. mascarpone
Postup:
Mascarpone, cukor a jahody vložíme do mixéra, pridáme polovicu mlieka a mixujeme pri nízkych otáčkach.
Pridáme zvyšok mlieka a zvýšime otáčky (s mliekom radšej opatrne, aby bola zmrzlina dostatočne tuhá – ja dávam už od oka). Pokiaľ je zmrzlina po domixovaní dostatočné hutná, podávame ju hneď – aj vám ušla ruka s mliekom, dáme na chvíľu do mrazničky, ale trvá naozaj krátko, kým je konzistencia ideálna (jahody sú mrazené a ostatné prísady dobre vychladené).
Ľadová káva
Potrebujeme:
250 g mascarpone
1 bal pudingového prášku bez varenia (Creme Olé)
300 ml mlieka
Práškový cukor alebo med na dosladenie
100 ml silnej čiernej kávy
300 ml šľahačky
Postup:
Mlieko a pudingový prášok ušľaháme, mascarpone ušľaháme s kávou a zmiešame s pudingom. Vrstvíme do pohárov striedavo so šľahačkou. Podávame hneď, ideálne do vychladený pohárov.
Mascarpone poháre so sezónnym ovocím
Potrebujeme:
250 g mascarpone
50 g bielej čokolády
250 ml smotany na šľahanie
70 g práškového cukru
400 g jahôd alebo iného ovocia
Postup:
Bielu čokoládu rozpustíme v mikrovnke. Vychladené mascarpone zmiešame s 50 g cukru, roztopenou čokoládou a pridáme aj ušľahanú šľahačku.
Polovicu jahôd alebo iného ovocia roztlačíme vidličkou so zvyškom cukru.
Druhú polovicu jahôd nakrájame. Na dno pohárov navrstvíme popučené jahody s cukrom, pár plátkov nakrájaných jahôd, krém a takto vrstvíme až po vrch. Ozdobíme kúskami jahôd.
Pribináčik maškrta za 5 minút
Potrebujeme:
2 nízkotučné tvarohy vo vaničke
Práškový cukor podľa chuti
1 smotana na šľahanie
Kakao alebo granko (môžete dať menej alebo viac, je to na vás)
Postup:
Do misy nalejeme smotanu na šľahanie a šľaháme kým nezhustne. Pridáme tvarohy a cukor a šľaháme ďalej. Rozdelíme na dve polovice, do jednej vmiešame kakao alebo granko a opäť prešľaháme. Krémy teraz len navrstvíme striedavo do misy a pridáme aj piškóty, ovocie, alebo iné dobroty podľa chuti. U nás doma ide o najobľúbenejší letný mls. Prípadne môžete pribináčik skladovať v chladničke v uzavretej dóze.
5-minútové tiramisu do pohárov
Potrebujeme (na 3 veľké poháre a 6 malých):
200 g akýchkoľvek sladkých sušienok alebo piškót
200 g nízkotučného tvarohu
100 g kyslej smotany
50 g práškového cukru
Vychladnutú kávu (pripravenú z 1 lyžičky kávy)
Pár kvapiek vanilkovej esencie (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)
Kakao na posypanie
Postup:
Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vanilkou. Sušienky rozmixujeme v mixéry. Do pohárov vrstvíme sušienky a pokvapkáme kávou a následne krém. Ja to robím tak, že na dno navrstvím krém, naň sušienky, pokvapkám kávou a opäť krém. Nakoniec posypeme kakaom, alebo dozdobíme orieškami či čokoládou. Môžete na vrch aj kvapnúť trochu rumu. Podávame. :-)
Kokosové tyčinky pre návštevy
Potrebujeme:
500 g strúhaného kokosu
200 g sušeného mlieka
2 plechovky salka (môžete skúsiť jednu várku z obyčajného a druhú z karamelového salka)
Lyžička rumu alebo rumovej arómy
Ďalej:
20 g holandského kakaa
Postup:
Všetky prísady na cesto zmiešame do tuhej dobre tvarovateľnej hmoty – pracuje sa s ňou naozaj dobre, ako s plastelínou. Hmotu rozdelíme na dve polovice a do jednej primiešame kakao. Potom z oboch častí cesta tvarujeme šúľky, ktoré môžeme rôznym spôsobom spájať a prepletať. Prípadne môžeme tvarovať valčeky len jednej farby, je to na vás. Nakoniec obalíme v strúhanom kokose a je to. Podávame ako sladký dezert, u nás je to veľmi obľúbené ako rýchle a chutné pohostenie pre návštevy, alebo keď nie je doma nič sladké pod zub. Mám skúsenosť, že vydržia pokojne aj celý týždeň – teda ak sa nezjedia :-)). Skladujte v chlade.