Na drahé vajcia z obchodu sa nemusíte spoliehať: Tu máte dôkaz, že tie najlepšie sviatočné dobroty pripravíte bez jediného vajíčka!

Vajcia sú stále drahšie. Prinášame vám zbierku fantastických vianočných receptov, ktorými potešíte všetkých pri sviatočnom stole a čo je najlepšie, pripravíte ich celkom bez vajec!

Vanilkové rožky bez vajec

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vanilkové rožky bez vajec

Tento recept si z našej rodiny predávame z generácie na generáciu. Vianočné sviatky si bez vôňe týchto rožtekov už nevieme prdstaviť. Toto vianočné pečivo je úžasne ľahučké a jemné.

Potrebujeme:

380 g hladkej múky

70 g práškového cukru

200 g Hery (môžeme nahradiť maslom)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

80 g masla

1 vanilkový cukor

90 g mletých vlašských orechov

Na obaľovanie:

Vanilkový cukor 3-4 balíky

5 lyžíc práškového cukru

Poznámka: z tohto množstva pripravíte takmer 3 plechy týchto rožtekov. Na skúšku však môžete pokojne začať aj s polovičnou dávkou.

Postup:

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej miske a vypracujeme tuhé ale hladké cesto. Vložíme ho na 45-60 minút odstáť do chladničky.

Vychladené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú poprášime práškovým cukrom. Z cesta začneme formovať jednotlivé rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút, alebo kým povrch rožtekov nebude mať ružovkastý nádych.

Upečené rožteky obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.

Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

Linecké bez vajec

Potrebujeme:

750 g  hladkej múky

250 g preosiateho práškového cukru

500 g masla alebo amrgarínu

Strúhaná citrónová kôra podľa chuti

Džem na zlepovanie

Postup:

Všetko zmiešame v miske a vypracujeme hladké cesto – konzistencia ako na klasické linecké. Cesto necháme pár hodín alebo cez noc postáť v chladničke najlepšie cez noc. Potom rozvaľkáme na plechu na hrúbku asi 0,5 cm a vykrojíme jednotivé tvary. Dáme do stredne vyhriatej rúry a pečieme, kým povrch koláčikov nie je zlatistý. Tento recept mám overený roky!

Hotové linecké len pospájame džemom a posypeme práškovým cukrom.

Vanilkové kolieska plnené marmeládou

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Vanilkové kolieska plnené marmeládou

Potrebujeme:

500 g maslo (prípadne 250 g margarínu a 250 ml oleja) + roztopené maslo podľa potreby

250 g práškového cukru

Kôru a šťavu z citróna

2 bal vanilkového cukru

100 g mletých orechov

1 kg hladkej múky

Na plnenie:

Marmeládu alebo džem

Na obaľovanie:

Práškový cukor

Postup:

Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom do peny, pridáme kôru z citróna a aj citrónovú šťavu. Postupne pridáme múku, orechy a vypracujeme hladké cesto. Múky možno nebudete potrebovať celý kilogram, uvidíte podľa konzistencie cesta. Ak sa cesto príliš drobí, pridajte rozpustené maslo alebo trochu smotany, aby sa cesto prepojilo a lepšie sa s ním pracovalo.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrubší plát. Z cesta vykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 približne 5-10 minút (dĺžka pečenia záleží od hrúbky vykrojených koliesok).

Kolieska necháme chvíľu vychladnúť a potom lepíme marmeládou alebo džemom.

Nakoniec obalíme v práškovom cukre a môžeme podávať.

Pudingové pečivko

 

Potrebujeme:

250 g masla

100 g práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

100 g uvareného vanilkového alebo čokoládového pudingu

200-250 g hladkej múky

Postup:

Zmäknuté maslo vyšľaháme s oboma druhmi cukru a postupne pridávame puding a múku. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.

Cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu (nie príliš tenkého) a vykrajujeme z neho kruhy. Sušienky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne zatlačíme vidličkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov približne 5- 8 minút.

Poznámka: ak chcete čokoládové sušienky, použite čokoládový puding a trochu kakaového prášku.

Jemné vanilkové pečivo

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

500 g masti

200 ml bieleho jogurtu

1 šálku kryštálového cukru

2 bal. vanilkového cukru

Na posypanie:

1 bal. vanilkového cukru

Práškový cukor

Na náplň:

Džem, marmeládu…

Postup:

Masť zmiešame s jogurtom a oboma druhmi cukru. Postupne pridávame múku a vypracujeme hladké cesto.

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý približne 5 mm. Vykrajovátkom alebo skleneným pohárom vyrezávame jednotlivé tvary – záleží len na vás, či budete mať kolieska, kvietky alebo iné tvary.

Vykrojené tvary preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 150 stupňov 15 minút – všimnite si, že nie sú na povrchu dozlatista opečené.

Potom stačí lepiť dva kúsky dohromady pomocou ľubovolného džemu alebo marmelády. Posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru.

Keksíky s malinovým džemom

48fa9a680cce2947ac5c3a140e9c5061_view_l

Potrebujeme:

Cesto:

100 g masla izbovej teploty

75 g kryštálového cukru

2 lyžice bieleho vínneho octu

2 lyžice vody

200 g hladkej múky

Na malinovú náplň:

150 g malinovej marmelády

150 g práškového cukru

4 lyžice sladkej smotany

Postup:

V miske zmiešame šľahačom maslo, cukor, ocot a vodu. Postupne, do zmesi pridávame múku a rukami vypracujeme hladké cesto. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka, zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.

Rúru zahrejeme na 200 stupňov a plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve polovice.

Každú polovicu rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika alebo kruhu – podľa toho, aký tvar chceme zo sušienok vykrajovať. Z cesta vykrajujeme jednotlivé kúsky a vytvorime na nich miesto na neskoršie pridanie náplne(v prípade obdĺžnikov spravíme ryhu v prostriedku cestu, v prípade kruhov priehlbinu lyžičkou).

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 12 minút.

Keď je pečivo upečené a vychladené, do priehlbín navrstvíme džem. Z cukru a smotany pripravíme zmes s konzistenciou pasty. Navrstvíme do cukrárenského vrecka a pečivko dozdobíme podľa svojej fantázie.

Zasnežené šišky bez varenia a bez pečenia

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Zasnežené šišky bez varenia, bez pečenia: Nikdy v živote som na stole nevidela krajšie vianočné pohostenie!

Potrebujeme:

200 g mletých sušienok

3-4 lyžice medu

3 lyžice kakového prášku

2 bal. vanilkového cukru

300 g masla rozpusteného

6 lyžíc marhuľového džemu

Ďalej budeme potrebovať:

Čokoládové mušličky do mlieka

Práškový cukor

Postup:

V miske zmiešame všetky prísady na cesto a vypracujeme tak, aby cesto bolo dobre tvarovateľné. Z hmoty potom tvarujeme kužele – základ na naše šišky. Do každého takéhoto kužeľa zapichujeme mušličky smerom zdola nahor, tak, aby sme vytvorili podobu šišiek. Nakoniec posypeme práškovým cukrom. Dáme vychladiť a môžeme podávať. Sledujete tie pohľady, keď dáte na stôl túto dobrotu.

Famózna orechová torta zo Salka

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Famózna orechová torta zo Salka, ktorú pripravíte na panvici!

Potrebujeme:

Cesto:

3 hrnčeky hladkej múky

400 g Salka

1 lyžičku jedlej sódy

1 lyžičku octu alebo citrónovej šťavy

Krém č. 1 – bez vajec

650 ml mlieka

2 bal. vanilkového pudingu

250 ml bieleho jogurtu

¾ -1 šálku kryštálového cukru (prípadne podľa chuti)

Vanilkovú arómu podľa chuti

 

Postup:

3 šálky múky zmiešame so Salkom a sódou zmiešanou s kyselinou (octom alebo citrónovou šťavou). Vypracujeme pružné cesto.

Cesto rozdelíme na 8 rovnakých kusov a každý vyformujeme do tvaru placky. Placky pečieme na neprilnavej panvici 1 minútu z každej strany.

Placky orežeme tak, aby mali rovné okraje a boli približne rovnakej veľkosti – ja som orezávala podľa taniera.

Teraz si pripravíme krém: Z mlieka, časti cukru a pudingových práškov uvaríme puding. Puding necháme vychladnúť a potom doň vmiešame jogurt, do ktorého sme pridali zvyšný cukor. Krém vložíme na chvíľu stuhnúť do chladničky.

Krém so žĺtkami: ¼ šálky múky rozmiešame v mlieku, pridáme cukor a preložíme na plameň. Varíme, kým zmes nezačne hustnúť. Zložíme z plameňa a hneď (do horúcej zmesi) po jednom vmiešame žĺtky a následne aj zmäknuté maslo.

Krém, ktorý sme si pripravili vrstvíme na pláty a takýmto spôsobom vyskladáme tortu. Trochu krému si odložíme bokom na potretie strán torty, aby na nich držala posýpka. Posypeme drvenými orechmi alebo orechovou drobenkou vytvorenou z mletých orechov, masla a cukru.

Môžeme podávať.

Čokoládová fantázia za 15 minút

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Čokoládová fantázia: Expresný hrnčekový koláčik z jogurtu, bez vajec a hotový v okamihu!

Potrebujeme:

(1 šálka=200 ml)

2 šálky hladkej múky

2 šálky kryštálového cukru

½ hrnčeka oleja

2 šálky bieleho jogurtu

2 lyžičky jedlej sódy

2 lyžičky kakaového prášku

Poleva:

5 lyžičiek cukru

10 lyžíc mlieka

100 g masla

100 g čokolády

1 lyžička rumu – voliteľné

Postup:

V miske zmiešame múku, cukor, sódu bikarbónu a kakao. Postupne primiešavame jogurt, olej a vymiešame hladkú hmotu bez hrudiek. Okrúhlu formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a nalejem do nej cesto. Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 30 minút.

V kastróliku zmiešame všetky prísady na polevu a necháme rozpustiť. Ešte horúci koláč nakrájame vo forme na kocky. Polevu nalejeme na ešte horúci koláč. Necháme stuhnúť, vychladnúť a môžeme servírovať.

Makovník bez vajec

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Bleskový pôstny makovník

Potrebujeme:

3 hrnčeky hladkej múky

1,5 – 2 hrnčeky kryštálového cukru

2 hrnčeky vody

1 hrnček mletého maku

1 hrnček oleja

1 bal. prášku do pečiva

Na vrch:

Práškový cukor alebo džem

Postup:

Všetky prísady na cesto sa zmiešajú a nalejú na plech vymastený olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút, alebo kým cesto nie je upečené – test špáradlom.

Ešte horúci koláč potrieme tenkou vrstvou džemu alebo posypeme práškovým cukrom.

Pyramídy

Bez pečenia: Fantastické pyramídy s maslovým krémom!

Potrebujeme:

400 g kakaových maslových sušienok

170 g mletých orechov

150 g práškového cukru

2 lyžice kakaa

2 bielky

120 g masla

Rum a mlieko – voliteľné

Náplň:

100 g masla

100 g práškového cukru

2 žĺtky

Postup:

Bielky rozmiešame vidličkou tak, aby sa trochu spenili. Pridáme drvené sušienky, zmäknuté maslo, orechy, cukor a kakao. Rukou vymiešame cesto – ak je cesto príliš sypké, pridáme mlieko. Podľa chuti môžeme pridať aj niekoľko kvapiek rumu.

Teraz si pripravíme náplň. Žĺtky vymiešame nad parou spolu s cukrom. V samostatnej miske ušľaháme zmäknuté maslo do peny a potom zmiešame so žĺtkovou hmotou.

Pripravíme si formičky na úliky, vežičky (prípadne iní tvary a vysypeme ich práškovým cukrom. Formy naplníme tmavým cestom a do stredu urobíme jamku. Do jamky naplníme žĺtkovo-maslový krém. Uhladíme a môžeme podávať. Skladujeme na chladnom mieste.