Cesto, ktoré vás dnes naučíme vyrobiť, netreba miesiť tak dlho ako klasické, ktoré miesime, pokiaľ sa nelepí na ruku ale stačí len spolu zmiesiť a nechať kysnúť. Je perfektné na kysnuté koláče, ale pokojne z neho urobíte aj pizzu.
Potrebujeme
[line_list]
- 1 kg polohrubej múky
- 2 vajcia
- 2 kocky droždia
- 1 bal. prášku do pečiva
- 2 lyžice kryštáľového cukru (4 lyžice na koláč)
- 2 kávové lyžičky soli
- 1/2 litra mlieka
- 200 ml oleja
[/line_list]
Postup prípravy
Všetky ingrediencie treba zmiešať a cesto nechať vykysnúť.
Ak chcete cesto použiť na kysnuté koláče, pridajte viac cukru (ako sa uvádza v zátvorke medzi ingredienciami).
Ak potrebujete menej koláčov alebo pizze, stačí vám aj z polovičnej dávky. Z tejto pripravím 3 pizze na veľký plech a 4 ks makového závinu. Na tvarohové taštičky som ako náplň použila plnotučný tvaroh zmiešaný s vajíčkom, práškovým cukrom a hrozienkami.