Lopúch si väčšina z nás všíma najmä na jar a v lete, mali by ste však vedieť, že okrem nadzemnej časti rastliny sa hotový poklad ukrýva pod zemou. Koreň lopúcha dokáže pomôcť pri mnohých problémoch a je úplne zadarmo. Stačí ho len vybrať zo zeme a takto použiť. Ide o skutočný zázrak z prírody.
Koreň zbierame na jar, alebo na jeseň – čiže práve teraz máte perfektnú príležitosť, bylinkári hovoria, že práve teplý november je na zber ideálny. Koreň je šťavňatejší v druhom roku života. Sušíme pri teplote 35 stupňov, prípadne používame čerstvý (chuť je veľmi príjemná). Najcennejšie sú lopúchové odvary a čaje.
Koreň lopúcha je bohatý na kyselinu listovú, inulín, vitamíny A, C, K, a minerály ako vápnik, horčík, draslík, fosfor, sodík, zinok, selén. Obsahuje aj látky, ktoré maju protiplesňové a protibakteriálne účinky. Výborne čistí krv, má významné protizápalové, močopudné a potopudné účinky. Prospešný je tiež na pečeň a žlčník, znižuje hladinu cukru v krvi, predchádza tvorbe žlčových a močových kameňov a povzbudzuje látkovú premenu.
Lopúch sa používa pri liečbe rôznych kožných ochorení, ekzémoch, psoriáze, akné, hnisavých vyrážkach a ďalej účinne pomáha pri uhrovitosti, mastnej pokožke a svrbiacich vyrážkach. Obsahuje látky, ktoré pomáhajú proti vypadávaniu vlasov, podporuje tiež rast nových vlasov a výborný je aj na lupiny a mastné vlasy.
Čo dokáže koreň lopúcha?
- čistí krv
- stabilizuje hladinu cukru v krvi
- rozpúšťa obličkové a žlčové kamene
- močopudné aj potopudné účinky
- lieči kožné zápaly, vyrážky, svrbiace a hnisavé rany
- pomáha pri psoriáze
- predchádza prostate
- bojuje proti vypadávaniu vlasov
- regeneruje pečeň
- má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti
- pôsobí proti nádorom
- perfektná pomoc pri akné a čiernych bodkách na tvári
- lieči gastritídu a žalúdočné vredy
- reguluje látkovú výmenu
Korene sú chutné, nielen zdravé
Lopúch rastie na celom svete, v krajinách Orientu, v Japonsku a Číne je považovaný za významnú zeleninu. Konzumuje sa hlavne mladý jednoročný koreň, ktorý sa upravuje varením, smažením i pečením, alebo sa sušený pridáva do čajov. Najlepšie však chutí a aj najúčinnejší je v čerstvom stave. Jeho chuť pripomína mandle. Koreň sa dá nastrúhať do šalátu, nakrájať na plátky a dať na chlieb, alebo pridať do polievky, ako kroeňovú zeleninu. Dôležité je vedieť, že koreň lopúchu je úplne mrazuvzdorný, preto ho môžete ako vynikajúcu zeleninu využiť aj v zime.
Odvar z koreňa lopúchu – na čistenie krvi, proti problémom s prostatou a proti uhrovej pokožke
Na prečistenie krvi a na umývanie uhrovitej pokožky : 2 čajové lyžičky sušeného koreňa dať variť do 1/2 litra vody a 5 hodín lúhovať. Potom nechať zovrieť a 1 minútu povariť. Piť 3 šálky denne, používať aj na vonkajšie použitie na umývanie. Po asi 2 týždňoch si dajte pauzu a opäť pokračujte neskôr.
Extrakt z koreňa lopúcha na liečbu obličkových kameňov, prevenciu a liečbu nádorov
1 čajová lyžička (cca 5 g) postrúhanej koreňovej dužiny sa zaleje 0,5 l horúcej vody a nechá sa postáť celú noc napr. v termoske. Takto pripravený a teplý nápoj sa pije počas dňa a je určený k liečbe obličkových a močových kameňov, gastritídy, žalúdočných vredov, na reguláciu látkovej výmeny, na liečbu malígnych a benígnych nádorov a krvácania. Má schopnosť spomaliť rast nádorov. Používa sa aj na detoxikáciu organizmu po otravách ortuťou, bodnutí hmyzom a po uhryznutí jedovatými hadmi.