Na akú teplotu máte nastavenú chladničku? Toto nastavenie je ideálne pre ÚSPORU ENERGIE!

Nesprávna regulácia teploty v chladničke má za následok vyššiu spotrebu energie a zlé uchovanie potravín.

 

 

Pritom stačí urobiť tak málo, aby boli potraviny v chlade a aby ste zároveň ušetrili. 

Pozrime sa, ako ju najlepšie nastaviť pre zaručenú úsporu na účtoch.

 

 

Riaďte sa odporúčaniami z portálu jedanews.

Chladnička patrí medzi spotrebiče, ktoré najviac ovplyvňujú účet za elektrinu, najmä ak je zle nastavená.

Ako každý vie, je vybavená termostatom a do úsporného režimu prejde až po dosiahnutí nastavenej teploty.

Čím dlhšie udržiava túto teplotu, tým menej spotrebuje z hľadiska energie.

 

 

Stabilná teplota navyše umožňuje lepšie uchovanie potravín.

Zle nastavená chladnička má problémy s dosiahnutím nastavenej teploty aj s jej udržaním čo najviac.

To sa premieta do väčšej spotreby energie a zlého uchovania potravín v dôsledku náhlych zmien.

Ideálna teplota chladničky pre zaručenú úsporu

 

 

Odporúčaná teplota, ktorá zaručuje úsporu energie je medzi 4° a 7° C .

V letnom období sa odporúča nastaviť teplotu na 4° pre lepšie uchovanie potravín.

 

 

Mnohí majú tendenciu príliš znižovať teplotu, aby mali stále chladnejšie jedlá a nápoje, ale to je veľká chyba.

Na jednej strane sa spotreba energie chladničky zdvojnásobuje, čím nižšie je nastavená teplota, tým ťažšie je dosiahnuť a udržať ju, najmä v letnom období.

 

 

Na druhej strane príliš nízka teplota nerobí rozdiel z hľadiska uchovania potravín.

Nastavenie teploty na moderných chladničkách je jednoduché, keďže sú vybavené externým displejom, ktorý ju rozpozná.

 

 

Problém nastáva v starých chladničkách, ktoré majú vnútorný ručný volič s číslami, čím viac stúpate na stupnici, tým je teplota nižšia.

V tomto prípade by ste mali mať vhodný teplomer a pokúsiť sa nastaviť volič podľa zistenej teploty.

Chyby, ktorým sa treba vyhnúť

 

 

Prvým zvykom, ktorému sa treba vyhnúť, aby sa nezvýšili náklady na účte, je časté otváranie dverí chladničky.

Po otvorení vnútorná teplota rýchlo klesá, najmä v lete, a následne spotrebič tlačí na maximálny výkon, aby ho opäť dosiahol.

Čím menej otvárate chladničku, tým lepšie.

 

 

Druhým nesprávnym zvykom je náhodne umiestňovať potraviny dovnútra, čo ovplyvňuje ich správne uchovávanie.

Najchladnejším miestom v chladničke je spodná priehradka nad zásuvkou.

Tu by sa mali skladovať potraviny ako mäso a ryby.

 

 

V medzipriestoroch možno skladovať ďalšie potraviny, ako sú čerstvé syry a otvorené výrobky, ktoré sa majú uchovávať v chladničke.

Nakoniec sa na vrch dostanú potraviny, ktoré tolerujú teploty okolo 6 °C, ako sú údeniny, vyzreté syry a už uvarené zvyšky.

Toto je pár jednoduchých zásad, ktoré vám pomôžu lepšie skladovať potraviny a zároveň šetriť náklady za energie.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie