Pripravte si doma fantastický kurací stroganov s neodolateľnou egyptskou ryžou.
Hneď, ako som tento recept prvýkrát vyskúšal, som vedel, že toto jedlo budem odteraz pripravovať pravidelne.
Vynikajúci recept na najlepší kurací stroganov z youtube kanála هبة ابو الخير Heba Abo Elkheir.
Potrebujeme:
500 g vykostených kuracích pŕs alebo stehien
1/2 ČL soli
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1 ČL cesnaku
1 ČL cibuľového prášku
1 ČL mletej papriky
2 strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
2 PL masla
1 cibuľu
400 g šampiňónov
4 strúčiky cesnaku
tymian
rozmarín
3 PL preosiatej hladkej múky (30 g)
3 šálky kuracieho vývaru
1 ČL dijonskej horčice
1 PL worcesterovej omáčky
Na krém:
1/2 hrnčeky smotany na varenie
1/2 hrnčeka gréckeho jogurtu
Postup:
Na začiatku nakrájame šampiňóny na plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
Všetok cesnak roztlačíme a na drobno nasekáme.
Kuracie prsia nakrájame na tenké plátky.
Nakrájané mäso vložíme do misky.
Pridáme soľ, sušený cesnak, cibuľový prášok, papriku a čierne korenie.
Potom pridáme olivový olej a dva nasekané strúčiky cesnaku.
Rukou premiešame.
Na panvici zohrejeme dve lyžice olivového oleja a pridáme kuraciu zmes.
Z každej strany osmažíme do zlatista.
Potom mäso vyberieme a do tej iste panvice pridáme maslo.
Hneď ako sa roztopí, pridáme do panvice nakrájanú cibuľu a cesnak.
Premiešame a na miernom ohni smažíme asi minútu.
Pridáme šampiňóny a zamiešame.
Ďalej pridáme štipku soli a čierneho korenia, vetvičku rozmarínu a tymianu a premiešame.
Keď šampiňóny dostatočne zmäknú, pridáme múku a zamiešame.
Nalejeme vývar, pridáme kuracie mäso a premiešame.
Potom pridáme smotanu, horčicu, worcesterovú alebo sójovú omáčku a zamiešame.
Akonáhle omáčka dosiahne bod varu, oheň úplne stíšime a prikryjeme panvicu.
Na miernom ohni varíme 15 minút.
Po uplynutí doby pridáme do šálky s jogurtom 2 lyžice omáčky, premiešame a prelejeme do panvice.
Zamiešame, varíme dve minúty a na koniec dochutíme petržlenovou vňaťou.
Pripravíme ryžu: do hrnca na sporáku pridáme 3 lyžice oleja a lyžicu masla.
Keď sa maslo rozpustí, pridáme bobkový list, 3 klinčeky, kúsok škoricového drievka, štipku škorice a kurkumy.
Ďalej pridáme 1/4 lyžice koriandra, 1/4 lyžičky sladkého korenia a 1/4 lyžičky zmesi siedmich korenín a zamiešame.
Nakoniec pridáme dve šálky basmati ryže, premiešame a dobre restujeme, kým sa ryža nerozpáli.
Nalejeme kurací vývar a zamiešame (hrniec neprikrývame).
Keď sa na hladine začnú vytvárať bublinky, hrniec prekryjeme a varíme 15 minút.
Po uvarení vyberieme z ryže klinčeky a bobkový list.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: