Vynikajúci a úžasne jednoduchý pokrm s vôňou jarnej cibuľky. Pripravte si chrumkavé cibuľkové mini chuťovky, ktoré sa vynikajúco hodia ako slané raňajky, chuťovka k večernému filmu či chutné pohostenie pre návštevy. Môžete ich tiež pripraviť ako tenké placky podobne ako lokše a podávať ako chutnú prílohu k mäsku.
Postup:
350 g hladkej múky
200 ml horúcej vody
1 lyžičku soli – voliteľné
Zväzok jarnej cibuľky
2 lyžice rastlinného oleja
Postup:
Múku zmiešame so soľou, olejom a postupne pridávame horúcu vodu – za stáleho miešania vareškou. Miešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Keď sa hmota ochladí, vymiesime rukou hladké cesto a vyformujeme do tvaru gule. Vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 20-30 minút.
Cibuľku nakrájame nadrobno.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku približne 3 mm. Na povrch rovnomerne rozložíme cibuľku a potom cesto zrolujeme a ostrým nožom nakrájame na jednotlivé rolky.
Okraje každej rolky zatlačíme prstami, aby sa nerozchádzali. Potom ich rukou pritlačíme k stolu a pomocou valčeka roztlačíme na „placky“ s priemerom 10 cm. Ak sa cesto príliš lepí na ruky môžeme poprášiť trochou múky. Vyprážame na suchej panvici z oboch strán dozlatista. Prípadne môžeme na vyprážanie použiť trošku oleja.
Ďalšou možnosťou je z cesta hneď vyformovať tenučké placky a upiecť ich podobne ako lokše.
zdroj: takprosto