Poznáte MRKVOVÝ čaj? Čistí hrubé črevo, obličky a krv – RECEPT si dobre uložte!

Zvyknete kupovať mrkvu aj so zelenou vňaťou? Ak áno, robíte dobre.

Tieto zelené časti časti sú totižto veľmi dobré na jedenie, ale ako uvádza portál iladies.ro to ani zďaleka nie je hlavná výhoda.

 

Rovnako ako petržlen, mrkva, cvikla, brokolica a reďkovky majú jedlé listy, ktoré sa možno použiť do čajov, šalátov, štiav alebo varených jedál.

V niektorých prípadoch môže byť vrch koreňovej zeleniny bohatší na vitamíny, ako samotný plod.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Obsahujú veľké množstvo draslíka, čo je dôležité pre kardiovaskulárne zdravie.

 

 

Samé Listy obsahujú až 6 krát viac vitamínu C ako mrkva.

Pôsobia ako diuretikum a sú dôležité, pokiaľ ide o odstránenie prebytočnej vody z tela, pôsobia ako antiseptikum, anti-zápach z úst, bolesť ďasien s bolesťou zubov.

V Taliansku po stáročia ich dávajú do šalátov alebo omelety s vajcami.

 

 

Sú tiež dobrým zdrojom vitamínu K, chlorofylu, vitamínov A a C, vápnika a draslíka.

Tiež prečisťujú krv, predchádza a napomáha vzniku už vytvorených kameňov, pomáha prečisťovať hrubé črevo a má močopudné účinky.

Sú tiež bohaté na horčík, čo je minerál, ktorý podporuje zdravie svalov, kostí a srdca.

Listy je možné vylisovať aj vo forme šťavy a použiť ako prírodnú ústnu vodu, pretože majú antiseptické vlastnosti.

 

 

Obsah draslíka pomáha znižovať krvný tlak a podporuje aj správnu činnosť srdca.

Mrkvové listy majú horkastú chuť: v malom množstve ich môžeme použiť do šalátov, polievok či prívarkov, do chlebíčkov, prívarkov či omeliet.

Môžeme si pripraviť aj aromatický a účinný čaj na posilnenie obličiek, na detoxikáciu a na liečbu močových problémov.

Takto si môžete uvariť mrkvový čaj:

 

 

2 šálky čerstvej mrkvovej vňate zalejte 8 šálkami vriacej vody.

Nechajte stáť kým sa voda neochladí, preceďte a môžete piť.

Tento nápoj je skvelý pre očistu tela, najmä ak máte problémy s močových kameňmi alebo obličkami.

Varením stratí svoju horkú chuť, ale najlepšie je používať čerstvú.

 

 

Zmiešajte si ju s trochou cesnaku a octom, to zabije horkosť listov, a táto zmes sa môže použiť ako marináda.

Pozor!

Ak ste alergický na petržlen alebo zeler, NEJEDZTE listy mrkvy!

Vôbec nie sú toxické, ako si niektorí myslia, ale obsahujú Furokumaríny ktoré môžu spôsobiť mierne alergickú reakciu u niektorých ľudí,

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár