Určite vám v detstve rodičia hovorili, že na dobrý zrak treba jesť mrkvu.
A svojím spôsobom mali pravdu, pretože nedostatok vitamínu A je hlavnou príčinou zlého zraku u detí.
Zrak sa však väčšine ľudí po konzumácii samotnej mrkvy nezmení, pokiaľ nemajú vážny nedostatok spomínaného vitamínu, no určite to pomôže zachovať ho.
Vďaka portálu portalzdravogzivota vám prinášame recept s touto obľúbenou zeleninou, ako aj niekoľko dôvodov, prečo by ste ju mali pravidelne konzumovať.
Mrkva a zázvor spolu vytvoria čarovný nápoj, ktorý nielen osvieži, ale naplní vaše telo vitamínmi, minerálmi a ďalšími živinami.
Posilnite si imunitu a osviežte sa, keď to najviac potrebujete.
Ingrediencie:
2 lyžice nasekaného ošúpaného zázvoru
250 ml čerstvej mrkvovej šťavy
125 ml čerstvej citrónovej šťavy
100 ml vody
Postup:
Vložte zázvor a vodu do malého hrnca na strednú teplotu.
Počkajte a miešajte, kým nezovrie.
Keď vrie, odstráňte hrniec zo sporáka a nechajte 10 minút lúhovať.
Výslednú tekutinu preceďte do džbánu a počkajte, kým vychladne.
Do vychladnutého odvaru pridajte mrkvu a citrónovú šťavu, ktorú ste si predtým pripravili pomocou odšťavovača.
Dobre premiešajte a uložte do chladničky.
Ak máte radšej sladšie nápoje, môžete do tohto elixíru pridať med.
Mrkva a jej účinky
Prevencia srdcových ochorení
Mrkva sa odporúča najmä ľuďom, ktorí majú vysoký krvný tlak a trpia srdcovými chorobami.
Obsahuje betakarotén, alfakarotén a luteín, teda antioxidanty, ktoré regulujú hladinu cholesterolu a znižujú riziko srdcových ochorení.
Ovplyvňuje zdravie ústnej dutiny
Mrkva je skvelá pre zdravie ústnej dutiny.
Keď sa zahryznete do tejto chrumkavej zeleniny, odstránite zvyšky jedla zo zubov a postaráte sa o svoje ďasná.
Okrem toho mrkva stimuluje sekréciu slín, čím navracia hladinu kyslosti do rovnováhy a zabraňuje vzniku zubného kazu.
Táto zelenina je bohatá aj na vitamín C, ktorý má pozitívny vplyv na zdravie zubov a ďasien.
Chráni zdravie pečene
Táto lahodná zelenina dokáže ochrániť vašu pečeň pred toxínmi.
Vysoká hladina vitamínu A v mrkve hrá dôležitú úlohu pri odstraňovaní toxínov z tela.
Okrem toho mrkva znižuje tukové usadeniny v pečeni, zatiaľ čo vláknina pomáha čistiť pečeň.
Pravidelná konzumácia chrumkavej oranžovej zeleniny znižuje riziko hepatitídy, cirhózy a hnačky.
Chráni pokožku
Vzhľadom na to, že je bohatá na vitamín A a ďalšie antioxidanty, mrkva je veľmi dobrá pre zdravie a vzhľad pokožky.
Táto zelenina chráni pokožku pred škodlivými účinkami slnečných lúčov a obnovuje poškodené tkanivo.
Počas leta preto môžete piť mrkvovú šťavu, ktorá bude pôsobiť ako prirodzená ochrana vašej pokožky.
Okrem toho mrkva zabraňuje vzniku akné a vyrovnáva pleť.
Mrkvovú masku si môžete vyrobiť sami pre zdravú a žiarivú pokožku tváre.
Jednoducho zmiešajte dve lyžice strúhanej mrkvy s trochou medu a naneste na tvár a krk.
Počkajte, kým uschne a potom opláchnite.
Zlepšuje trávenie
Táto chrumkavá zelenina obsahuje veľké množstvo vlákniny, ktorá pozitívne ovplyvňuje prácu tráviaceho systému.
Pravidelná konzumácia mrkvy zabráni plynatosti, zápche a páleniu záhy.
Chráni pred mŕtvicou
Súdiac podľa výsledkov štúdie vedcov z Harvardskej univerzity, ľudia, ktorí jedia mrkvu, majú o 68 percent nižšie riziko mŕtvice.
Reguluje hladinu cukru v krvi
Mrkva je bohatá na cukor, no stále je zdravou voľbou pre ľudí trpiacich cukrovkou.
Prírodný cukor v mrkve sa ľahko spracováva.
Karotenoidy nachádzajúce sa v tejto zelenine pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.
Udržuje mladistvý vzhľad
Ak si chcete zachovať mladistvý vzhľad, jedzte aspoň jednu mrkvu denne.
Táto zelenina je známa svojimi účinkami proti starnutiu.
Totiž bohatstvo betakaroténu chráni bunky v tele pred poškodením.
Vzhľadom na to, že mrkva je bohatá na vitamín C, stimuluje tvorbu kolagénu, ktorý dodáva pokožke pružnosť a zabraňuje vzniku vrások.
Veľa zdravia!