Cesnak je nielen zdravý, ale dodáva jedlám aj úžasnú chuť.
Nepotrebuje vlastne žiadne ďalšie koreniny, aj tak dodá jedlu intenzívnu chuť.
Stačí ho zapichnúť do mäsa, ale ak ho nakrájate na malé kúsky alebo roztlačíte, môžete ho použiť aj ochutenie dressingov či zálievok.
Ak ho zmiešate s rozpusteným maslom a opečiete v ňom kuracie prsia, potom bude inak mierne suché mäso super šťavnaté a ani s ním nebudete musieť veľa pracovať.
K zelenine sa hodí cesnak, ale špeciálne vynikajúco chutí s mrkvou.
Možno vás táto kombinácia prekvapí, ale vďaka cesnaku bude perfektnou prílohou k mäsu či rybe.
Dokonca, môžete podávať aj ako výornú a ľahkú letnú večeru. Napríklad môžete jednoducho posypať syrom feta, alebo strúhaným tvrdým syrom a nechať zapiecť .
Prečo treba jesť viac mrkvy?
Účinne podporuje obranyschopnosť, prevencia civilizačných chorôb
Chráni pred voľnými radikálmi, prevencia vzniku rakoviny
Antiseptické a aj detoxikačné účinky
Podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
Odstraňuje, eliminuje plynatosť, bolesti brucha
Posilňuje a prečisťuje srdcovo-cievny systém
Prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami (infark, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca)
Eliminuje vysoký cholesterol a krvný tlak
Zlepšuje hojenie kože a kožných ochorení
Zabezpečuje pevnosť kostí a zubov, prevencia Osteoporózy
Zlepšuje kvalitu kože, vlasov a aj nechtov
Dodáva telu vitamín A, ktorý potrebujeme pre dobrý zrak
Močopudné účinky, reguluje vodu v tele
Prečisťuje a podporuje močové cesty a obličky
Eliminuje zápaly v močových cestách a tvorbu kameňov
Pečená mrkva na cesnakovom masle
Potrebujeme:
1 kg mrkvy
5 lyžíc masla
4 strúčiky cesnaku
pol lyžičky soli
pol lyžičky papriky
nasekanú petržlenovú vňať na ozdobu
Postup:
Mrkvu pozdĺžne prekrojíme.
Ak máte väčšie kusy mrkvy, nakrájame na hrubšie hranolky.
Rúru predhrejeme na 220 stupňov.
Plech vystelieme papierom na pečenie.
Na panvici na strednom ohni roztopíme maslo.
Pridáme nasekaný cesnak a za stáleho miešania restujeme 3 minúty, kým trochu nezhnedne.
Dávajte pozor, aby ste neprihoreli.
Cesnakové maslo nalejeme na kúsky mrkvy.
Dochutíme soľou a korením.
Zľahka premiešame, aby sa všetky kúsky pokryli zmesou.
Mrkvu poukladáme na papier na pečenie a pečieme 25-30 minút, kým nezmäkne.
Uložíme na tanier a pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)