plny-hrniec_transparent_negativ.png

Hrnčekový koláč s tvarohom: Úžasný šťavnatý a pripravený za 15 minút!

Fantastický receptík, o ktorý sa chcem s vami podeliť. Voláme ho aj torta aj na plechu, pretože naozaj chutí fantasticky a po odležaní je ešte lepší!

Máte chuť na sladké, ale nemáte čas na zdĺhavé pečenie? Vyskúšajte tento rýchly a chutný hrnčekový koláč s tvarohom, ktorý zvládnete pripraviť za 15 minút!

 

 

Tento koláč je ideálny pre tých, ktorí nemajú skúsenosti s pečením, alebo pre tých, ktorí chcú ušetriť čas. Na jeho prípravu vám postačí pár ingrediencií a hrnček, takže je to aj veľmi nenáročný recept. Koláč je vyrobený z tvarohu, ktorý je bohatý na bielkoviny a vápnik, takže je to aj zdravý dezert.

Môžete ho ozdobiť ovocím, džemom alebo čokoládou podľa vašich chutí.

Potrebujeme:

2 vajcia

3/4 hrnček kr. cukor

1/2 hrnčeka oleja

2 hrnčeky hladká múka

1 hrnček mlieka

1 vanilkový cukor

1 ks prášok do pečiva

3 lyžice kakaa

Trochu granka (asi 2 lyžice)

krém:

 

 

700 ml mlieka

2 vanilkové pudingy alebo aj smotanové

cukor podľa chuti

2 tvarohy

rum podľa chuti

1/2 masla

Poleva (voliteľné):

2 kyslé smotany

1 čokoláda na varenie

Postup:

 

 

Všetky suroviny na cesto okrem kávy a kakaa zmiešame dohromady.

Vymiešame jednotné cesto.

Polovicu cesta vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie – alebo vymastený a vysypaný múkou.

 

 

Do druhej polovice cesta vmiešame kakao, kávu nalejeme na svetlé cesto.

Upečieme pri 180-200 ° C asi 20 minút (treba sledovať, každá rúra pečie inak).

Z mlieka a pudingových práškov uvaríme hustý puding, ktorý nakoniec vyšľaháme s maslom a tvarohmi.

Tento krém nanesieme na cesto a uhladíme.

Nakoniec môžete ešte spraviť polevu.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.

 

 

Pridáme chladnú smotanu, dobre zamiešame.

Nanesieme na vrch koláčika a môžeme ešte spraviť vzory.

Môžete spraviť vzor len na čokoládovej vrstve, alebo zľahka premiešať aj s tvarohovou vrstvou.

Druhý tip na rýchlu čokoládovú polevu s maslom:

Potrebujeme: 100 g tmavej čokolády, 50 g masla a 2 lyžice cukru. Postup prípravy je veľmi jednoduchý:

Čokoládu a maslo nalámeme na malé kúsky. Vložíme ich do hrnca a roztopíme na miernom ohni za stáleho miešania. Pridáme cukor a miešame, kým sa nerozpustí. Polevu necháme mierne vychladnúť a potom ňou polejeme koláč.

Tipy ako polevu vylepšiť:

 

 

Do polevy môžete pridať rôzne príchute, napríklad rum, vanilku alebo pomarančovú kôru.

Polevu môžete ozdobiť sekanými orechmi, kokosom alebo cukrárskymi ozdobami.

Ak chcete polevu lesklejšiu, pridajte do nej lyžičku kukuričného sirupu.

Ak je poleva príliš hustá, pridajte do nej trocha horúcej vody.

Ak je poleva príliš riedka, nechajte ju chvíľu vychladnúť, aby zhustla.

Koláč podávame vychladené a so šálkou dobrej kávy.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes