Môžeme jesť naklíčné zemiaky? Tu je odpvoeď, ktorú by si mal prečítať každý!

Zemiaky milujeme na rôzne spôsoby,

Ich výhodou je, že sa dajú variť, piecť, aj vysmážať a chutia výborne ako príloha, aj ako súčasť hlavných jedál. 

Čo však robiť, ak vám zemiaky začnú klíčiť?

 

 

Toto a ešte oveľa viac sa vďaka portálu santeplusmag dozviete v tomto článku.

Niektorí hovoria, že takéto zemiaky by sa už nemali jesť, iní radia poškodené miesta odrezať a pokojne si z nich urobiť večeru.

Počas klíčenia sa však obsah glykoalkaloidov v zemiakoch zvyšuje.

V malom množstve nie sú tieto zlúčeniny nebezpečné, ale pri nadmernej konzumácii môžu byť toxické.

 

 

Konzumácia takýchto zemiakov môže viesť k bolestiam hlavy, zvracaniu, či tráviacim ťažkostiam. 

Ak je však klíčkov málo a zemiaky zostávajú pevné, môžete ich odrezať a zemiaky konzumovať. 

V prípade, že je klíčenie rozsiahle a klíčky sú veľké, sa ich konzumácii radšej vyhnite. 

 

 

Ako zužitkovať zemiaky, ktoré vyklíčili?

Ak ste si už všimli niekoľko centimetrov viditeľných klíčkov, môžete zemiaky použiť na iné účely.

Môžete si z nich pripraviť domáci čistiaci prostriedok, odstraňovač škvŕn alebo bielidlo a vyhnete sa tak plytvaniu.

Väčšina odrôd zemiakov obsahuje škrob, zlúčeninu, ktorá má bieliace a odmasťovacie vlastnosti.

 

 

Ak chcete tieto potraviny využiť pri domácich prácach, uvarte ich a použite vodu z varenia.

Táto tekutina vám po vychladnutí poslúži ako domáci čistič. 

Tento prírodný čistiaci prostriedok vám pomôže vydrhnúť povrchy a zbaviť sa tých najodolnejších škvŕn .

Efektívne, ekonomické a ekologickejšie riešenie pri údržbe vašej domácnosti.

 

 

Čo robiť, aby ste zabránili klíčeniu uskladnených zemiakov?

Čo robiť, aby zemiaky neklíčili?

Existuje jednoduchý spôsob, ako zastaviť klíčenie zemiakov.

Do vrecka zemiakov stačí dať jedno jablko.

Jablko produkuje etylén, ktorý udržuje zemiaky čerstvé a pevné.

Vďaka tomu jablko udrží zemiaky bez klíčenia až 8 týždňov.

 

 

Prečo je dobré zaradiť zemiaky na náš jedálniček?

Zemiaky sú zaujímavým nutričným zdrojom, pretože obsahujú nielen sacharidy, ale aj minerály ako horčík a draslík.

Sú plné vlákniny, základných prvkov v boji proti predčasnému starnutiu buniek a nástupu chorôb.

Táto zelenina poskytuje množstvo zdravotných výhod.

 

 

Aké sú výhody týchto potravín?

Táto zelenina, bohatá na draslík, má diuretické vlastnosti, pretože je plná vody, najmä keď je varená. 

Ak ste fanúšikom fyzickej námahy, toto jedlo je vaším spojencom, pretože dodáva energiu, ktorá sa pomaly šíri do celého tela.

Navyše minerály, ktoré obsahuje, sú nevyhnutné pre kontrakciu svalových buniek.

 

 

Mýlia sa všetci tí, ktorí nejedia zemiaky počas redukčnej diéty, pretože môžu byť skvelým spojencom, ak si ich nepripravíte vysmážaním.

Vysoký obsah vlákniny poskytuje pocit sýtosti, ktorý je nevyhnutný v boji proti nechceným chúťkam medzi jedlami.

Je to tiež liek na bolesti žalúdka.

Okrem toho fenolové zlúčeniny prítomné v zemiakoch zlepšujú kvalitu trávenia sacharidov.

Ktoré odrody si vybrať pri pestovaní?

 

 

Aby ste mali dobrú úrodu zemiakov, ak ich pestujete, musíte im dopriať dostatok slnka bez toho, aby ste ich udusili horúčavou.

Výnosy budú lepšie, ak bude vaša pôda vlhká, bohatá na humus s neutrálnym pH.

Vápencová pôda nie je vhodná.

Výhodou pestovania tejto plodiny je, že existuje viac ako 120 odrôd, ktoré sa dokážu prispôsobiť vaším potrebám.

Môžete si ich pripraviť na rôzne spôsoby ako napríklad pečené, varené, zemiakovú kašu, gratinované zemiaky alebo ich pridať napríklad do šalátu.

 

 

Ak chcete, aby mali jemnú chuť, vyberte si odrody s ružovou dužinou, ktoré rastú pomalšie ako zemiaky so žltou dužinou.

Ak máte radi varené zemiaky, zvoľte radšej nové zemiaky.

Milovníci pyré by si mali zvoliť neskoršie odrody.

Tí, ktorí radi dopĺňajú svoje jedlá chrumkavými hranolkami, by mali použiť zemiaky charlotte, samba alebo bintje. 

 

 

Nadšenci výživy si určite vyberú tie farebné s modrou, žltou, červenou alebo fialovou dužinou, ktoré obsahujú zaujímavú hladinu antioxidantov, prvkov bojujúcich proti voľným radikálom a poskytujúcich množstvo zdravotných benefitov.

Babičkin tradičný recept na gratinované zemiaky

Potrebujeme:

 

 

1 kg zemiakov

300 ml smotany na šľahanie

2 PL masla

soľ

čierne mleté korenie

muškátový oriešok

1 strúčik cesnaku

200 ml plnotučného mlieka

voliteľné doplnky: tvrdý syr, bylinky

 

 

Postup:

Zoberieme si vhodný pekáč a dno potrieme cesnakom a maslom. 

Zemiaky si ošúpeme, umyjeme, osušíme a pokrájame na 4 mm hrubé kolieska. 

Môžeme ich prípadne nastrúhať na hrubom strúhadle. 

V miske spolu zmiešame mlieko a smotanu.

 

 

Menšiu naberačku tejto zmesi nalejeme na dno a rozotrieme. 

Na ňu navrstvíme prvú vrstvu zemiakov, ktoré osolíme, okoreníme a dochutíme muškátovým orieškom.

Môžeme ich posypať bylinkami podľa chuti, čo im dodá príjemnú chuť, aj arómu. 

Ochutené zemiaky polejeme smotanovou zmesou, môžeme posypať strúhaným syrom a takto vrstvíme, kým sa nám neminú všetky zemiaky.

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pomaly pri 150°C približne 90 až 120 minút v závislosti od hrúbky vrstvenia a použitého pekáča.

 

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie