plny-hrniec_transparent_negativ.png

Moskovský rezaný koláč: Slávnostný, ovocný a ľahký!

Slávnostná, ovocná a ľahká torta Moskva Schnitt, ktorá vznikla v roku 1974 v hoteli Moskva v Belehrade.

Táto torta sa stala obchodnou značkou belehradskej cukrárne a vyskúšali ju mnohí známi hostia z Belehradu, vrátane Roberta de Nira alebo Luciana Pavarottiho.

 

 

Legendárny recept na moskovský koláč z youtube kanála Mama Buba.

Potrebujeme:

Na cesto:

16 bielkov

400 g kryštálového cukru

400 g mletých vlašských orechov

4 PL hladkej múky

4 PL mletých sušienok

Na plnku:

 

 

16 žĺtkov

80 g škrobu

1 l mlieka

400 g kryštálového cukru

1 PL vanilkového cukru

500 g masla

500-700 g scedeného a nakrájaného ananásu

700 g scedených a nakrájaných čerešní (1 kg mrazených)

150 g mletých mandlí

100 g mandľových lupienkov

Postup:

Do nádoby od mixéra pridáme 4 bielky.

Mixérom ich vyšľaháme.

 

 

Počas šľahania pridávame cukor.

Pridáme 6 lyžíc posekaných orechov.

 

 

Potom pridáme lyžicu pomletých sušienok.

Nakoniec pridáme lyžicu múky a špachtľou premiešame.

 

 

Plech vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie.

Nanesieme krém a rozotrieme po celej ploche.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 12 minút pri teplote 200°C.

Takýmto spôsobom pripravíme štyri cestá.

Do hrnca nalejeme mlieko (trochu si odložíme).

 

 

Hrniec preložíme na sporák a mlieko varíme.

Do hrnca so žĺtkami nasypeme polovicu cukru.

A druhú polovicu nasypeme do hrnca s mliekom.

 

 

Žĺtky vyšľaháme metličkou.

Pridáme škrob a premiešame.

 

 

Nalejeme zvyšok mlieka a dobre vymiešame.

Potom nalejeme uvarené mlieko.

Zamiešame, zmes prelejeme naspäť do mlieka a počas miešania varíme, kým krém nezhustne.

 

 

Krém precedíme cez sitko do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Mixérom rozšľaháme maslo na krém.

Potom počas šľahania postupne pridávame vychladnutú plnku.

Na cesto rozotrieme krém.

 

 

Nanesieme ananás a posypeme pomletými mandľami.

Potrieme krémom a preložíme ďalším cestom.

Natrieme krém a nanesieme vrstvu čerešní.

Opäť rozotrieme krém a položíme ďalšie cesto.

 

 

Cesto potrieme krémom a posypeme nasekanými mandľami.

Preložíme posledným kusom cesta, potrieme a posypeme mandľovými lupienkami.

Dezert dáme vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes