Slávnostná, ovocná a ľahká torta Moskva Schnitt, ktorá vznikla v roku 1974 v hoteli Moskva v Belehrade.
Táto torta sa stala obchodnou značkou belehradskej cukrárne a vyskúšali ju mnohí známi hostia z Belehradu, vrátane Roberta de Nira alebo Luciana Pavarottiho.
Legendárny recept na moskovský koláč z youtube kanála Mama Buba.
Potrebujeme:
Na cesto:
16 bielkov
400 g kryštálového cukru
400 g mletých vlašských orechov
4 PL hladkej múky
4 PL mletých sušienok
Na plnku:
16 žĺtkov
80 g škrobu
1 l mlieka
400 g kryštálového cukru
1 PL vanilkového cukru
500 g masla
500-700 g scedeného a nakrájaného ananásu
700 g scedených a nakrájaných čerešní (1 kg mrazených)
150 g mletých mandlí
100 g mandľových lupienkov
Postup:
Do nádoby od mixéra pridáme 4 bielky.
Mixérom ich vyšľaháme.
Počas šľahania pridávame cukor.
Pridáme 6 lyžíc posekaných orechov.
Potom pridáme lyžicu pomletých sušienok.
Nakoniec pridáme lyžicu múky a špachtľou premiešame.
Plech vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
Nanesieme krém a rozotrieme po celej ploche.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 12 minút pri teplote 200°C.
Takýmto spôsobom pripravíme štyri cestá.
Do hrnca nalejeme mlieko (trochu si odložíme).
Hrniec preložíme na sporák a mlieko varíme.
Do hrnca so žĺtkami nasypeme polovicu cukru.
A druhú polovicu nasypeme do hrnca s mliekom.
Žĺtky vyšľaháme metličkou.
Pridáme škrob a premiešame.
Nalejeme zvyšok mlieka a dobre vymiešame.
Potom nalejeme uvarené mlieko.
Zamiešame, zmes prelejeme naspäť do mlieka a počas miešania varíme, kým krém nezhustne.
Krém precedíme cez sitko do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Mixérom rozšľaháme maslo na krém.
Potom počas šľahania postupne pridávame vychladnutú plnku.
Na cesto rozotrieme krém.
Nanesieme ananás a posypeme pomletými mandľami.
Potrieme krémom a preložíme ďalším cestom.
Natrieme krém a nanesieme vrstvu čerešní.
Opäť rozotrieme krém a položíme ďalšie cesto.
Cesto potrieme krémom a posypeme nasekanými mandľami.
Preložíme posledným kusom cesta, potrieme a posypeme mandľovými lupienkami.
Dezert dáme vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: