zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Tento strom by mal byť v každej záhrade: Jeho plody znižujú cholesterol, cukor a dokážu ešte oveľa viac!

Tieto plody majú úžasné schopnosti.

Dokážu regulovať vysoký cukor, aj cholesterol, prospievajú celkovému zdraviu a navyše su veľmi chutné.

Reč je o moruši bielej.

 

 

Ako uvádza portál domekiogrodek, túto rastlinu sa rozhodne oplatí mať vo svojej záhrade. 

V tomto článku sa dozviete viac o užitočných vlastnostiach týchto sladkých a chutných plodov. 

Moruša biela – charakteristika rastliny

Moruša biela je vysoko cenená pre jej obsah živín a množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré majú blahodarný vplyv na náš organizmus. 

Kedysi sa používala v medicíne pri prevencii cukrovky, aterosklerózy a nachladnutia.

Jej kôra, listy a koreň sa využívajú v bylinkárstve.

 

 

Plody moruše sú vďaka účinným látkam, ktoré obsahujú, zaradené medzi superpotraviny.

Hoci sa moruša biela prirodzene vyskytuje iba v Ázii, pestuje sa v rôznych častiach sveta a môžete si ju zasadiť do záhrady aj u nás.

Zaujíma vás, prečo sa oplatí zasadiť do záhrady moruše bielu?

Moruša biela – rastlina, ktorú musíte mať

Moruša biela je strom typický pre Čínu alebo Indiu.

Je tiež populárny v Japonsku a Spojených štátoch.

Jeho medzinárodný charakter nie je neopodstatnený.

Jej plody boli nie náhodou zaradené medzi superpotraviny.

Sú bohaté na vlákninu, vitamín C a tiež obsahujú významné množstvo železa, vitamínov skupiny B, vitamínu A, horčíka, fosforu a draslíka.

Množstvo účinných látok obsahujú aj listy moruše bielej.

Obsahujú vitamín C, niacín a betakarotén.

 

 

Moruša biela má aj množstvo zdraviu prospešných vlastností.

Množstvo účinných látok obsiahnutých v moruši bielej ide ruka v ruke s jej zdraviu prospešným účinkom na organizmus.

Moruša biela môže byť veľmi užitočná v prevencii vzniku rakoviny, pretože extrakty v nej obsiahnuté pôsobia antioxidačne.

Dokážu tiež spomaliť rast rakovinových buniek, čím sú neinvazívnym prostriedkom na podporu boja proti rakovine.

Zníženie cholesterolu je možné vďaka extraktu z listov a plodov tohto stromu.

Čaj z bielej moruše znižuje hladinu triglyceridov a reguluje hladinu cholesterolu.

Pozitívne vplýva aj na stav srdca.

Moruša biela zároveň pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi, čím ju výrazne znižuje.

To znamená, že biela moruša môže pomôcť v boji proti cukrovke.

Teraz už viete, že moruša biela je hotovým pokladom do vašej záhrady.

Rovnako sa oplatí mať v záhrade aj jej „sestru“, ktorou je moruša čierna.

Na čiernu morušu sa dnes trochu zabúda.

Predtým bola nepochybne oveľa obľúbenejšia.

Siahnuť po týchto unikátnych plodoch sa určite oplatí.

Nájdeme v nich cenné vitamíny a minerály.

 

 

Aké tajomstvá skrýva čierna moruša?

Nedá sa poprieť, že čierna moruša patrí medzi veľmi zdravé plody.

Aké živiny v nich môžeme nájsť?

  • železo
  • draslík
  • horčík
  • fosfor
  • vitamín C
  • vitamín PP
  • vitamín zo skupiny B.

Okrem vyššie uvedených vitamínov a minerálov obsahuje moruša čierna triesloviny a zlúčeniny, ktoré neutralizujú voľné radikály.

Vďaka takémuto zloženiu ovocie pomáha pri žalúdočných problémoch a spomaľuje proces starnutia.

S čím všetkým moruša pomôže?

 

 

  • Lieči bolesť brucha
  • Podporuje imunitný systém
  • Prečisťuje organizmus, pomáha pečeni
  • Chráni bunky pred radikálmi
  • Antiseptické účinky
  • Prevencia vzniku rakoviny
  • Prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
  • Odstraňuje kašeľ
  • Odstraňuje bolesti brucha a plynatosť
  • Podporuje pravidelnú stolicu
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Znižuje vysoký cholesterol
  • Znižuje vysoký krvný tlak
  • Prevencia vzniku Anémii
  • Prevencia vzniku Osteoporózy
  • Podporuje tvorbu červených krviniek a kostnej hmoty
  • Upokojuje nervový systém

Šťava z čiernej moruše

 

Výhodou plodov moruše je, že ich vôbec nemusíte zjesť veľa.

Stačí za hrsť denne a to len v období počas roka, kedy má plody.

Ak si ju však chcete uchovať aj na neskôr, máme pre vás dva skvelé recepty.

Zdravá šťava z moruše

 

Recept je veľmi jednoduchý.

Budeme potrebovať :

2 kilogramy ovocia

jeden kilogram cukru

750 mililitrov vody

Postup:

Ovocie starostlivo očistite.

Potom ho zasypeme cukrom.

Túto zmes necháme stáť cez noc.

Potom všetko prevarte s prídavkom vody  – najlepšie je to robiť na miernom ohni.

Ohriatie ovocia by zvyčajne malo trvať asi 3 hodiny.

Keď zmes vychladne, vytlačte ju cez gázu.

Výslednú šťavu znova prevarte a nalejte do zaváracích pohárov, alebo tesne uzavretých fliaš.

Produkt odložte na tmavé a chladné miesto.

Čierna moruša vo forme džemu

Uvarte 500 mililitrov vody s 1,5 kilogramom cukru.

Keď vznikne sirup, pridajte k nemu 2 kilogramy ovocia z čiernej moruše a citrónovú šťavu.

Všetko zohrievame asi hodinu.

Po uplynutí tejto doby by mala hmota zhustnúť a nadobudne konzistenciu džemu.

Vložíme do sterilizovaných pohárov.

Zatvoríme a necháme vychladnúť.

Po vychladnutí ich odnesieme do pivnice.

Recept na nápoj z listov moruše bielej je pozoruhodný.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie