Ak sa vám nechce robiť veterníky, alebo iné zložité zákusky, skúste toto. Tieto šišky z majonézy som sa naučila robiť na Morave, chutia skutočne miliónovo, odporúčam!
Potrebujeme:
500 g hl. múky
100 g majonézy
3 žĺtky
250 ml mlieka
30 g droždia
2 lyžice cukru
2 lyžice rumu
2 lyžice oleja
soľ
olej na vyprážanie
Krém:
Obyčajná smotana na šľahanie s cukrom, alebo mascarpone či jemný tvaroh (krém robím vždy z toho, čo nájdem v chladničke, najradšej máme šľahačku, pokojne však môžete dať aj zmrzlinu :-))
Postup:
Urobíme kvások z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia.
Do misy preosejeme múku. Majonézu zmiešame so žĺtkami, cukrom a olejom. Pridáme k múke, osolíme, všetko spojíme a vymiešame hladké cesto. Necháme v teple vykysnúť.
Na krém si len ušľaháme smotanu s cukrom, alebo mascarpone s cukrom a 1 lyžičkou citrónovej kôry. Použiť môžete aj jemný tvaroh, kyslú smotanu alebo čokoľvek, čo nájdete v chaldničke.
Z vykysnutého cesta lyžicu odoberáme kúsky, z ktorých urobíme guličku a necháme ešte 15 minút kysnúť.
Smažíme do zlatista.
Vychladnuté nakrojíme v polovici a naplníme krémom (môžeme plniť cukrárenským vrecúškom).
Prajeme vám dobrú chuť! :-)