plny-hrniec_transparent_negativ.png

Legndárne moravské OLEJOVÉ koláče bez kysnutia: Na FAŠIANGU nesmú chýbať!

Vynikajúci recept na tradičné olejové koláčiky z Moravy.

 

 

Recept od pani Vlasty B. vás očarí nielen luxusnou chuťou ale aj rýchlou a jednoduchou prípravou.

Potrebujeme:

1/2 kg hladkej múky

2 žĺtky,

4 dkg kvasníc

 

 

soľ

1 PL cukru

1/4 l mlieka

2 dc oleja

z tejto dávky je asi 40 koláčov

Ďalej:

Osladený tvaroh

 

 

Hrozienka

Lekvár

Posýpka (múka, práškový cukor, maslo)

Na potretie:

Rozšľahané vajíčko

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vyjsť.

 

 

Potom doň pridáme žĺtky, olej, soľ a vmiešame po častiach múku.

Nemusíme ani nechávať vykysnúť, s cestom môžete pracovať hneď.

Pomúčenou lyžicou vykrajujeme na dosku kúsky cesta, ktoré prstami roztlačíme.

 

 

Naplníme náplňou.

Ja odporúčam náplň osladený tvaroh s hrozienkami.

Uzavrieme a vytvarujeme do tvaru koláčika.

Na vrch navrstvíme lekvár a drobenku.

 

 

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme dovyhriatej rúry.

Pri teplote 180 stupňov pečieme doružova.

Koláčiky môžeme servírovať so šľahačkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes