Moravské koláče ako od babičky – mäkučké ako dych: Pridajte do cesta túto prísadu, rozdiel spoznáte hneď!

3771 0

Úžasný recept na moravské koláče podľa našej starkej. Sú nesmierne vláčne a mäkučké, cesto vďač za svoju konzistenciu pridanej šľahačkovej smotane, nepridávame ju však do cesta v tekutom stave, ale vyšľahanú. Tieto koláčiky naozaj nemajú najmenšiu chybu, chutia ako keď sme boli deti!

Potrebujeme:

Cesto:

30 g droždia

1 lyžica kr. cukru

100 ml mlieka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

120 g masla

80 g práškového cukru

1 bal. vanilkový cukor

2 ks žĺtky

0,25 l smotany na šľahanie

500 g polohrubej múky

1/2 lyžičky soli

1 vajce na potretie

Tvarohová plnka:

250 g tučného hrudkovitého tvarohu

1 ks vajcia

50 g kr. cukru

1 bal. vanilkový cukor

2 lyžice polohrubej múky

50 g hrozienok

Nastrúhaná kôra z 1 citróna

Lekvárová plnka:

100 g slivkového lekváru

2 lyžice rumu

1 lyžička škorice

Posýpka:

40 g polohrubej múky

30 g kr. cukru

30 g masla

Postup:

Pripravíme si cesto. Droždie zmiešame s cukrom a vlažným mliekom v hrnčeku. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Zmäknuté maslo vymiešame vareškou s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtky. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku. Do misy dáme múku, soľ, pridáme vymiešané maslo, kvások a šľahačku. Všetko dobre rukou miešame na hladké cesto aspoň 5 minút a necháme vykysnúť na teplom mieste 45 min.

Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrom, vanilkou, citr. kôrou a pridáme hrozienka. Lekvár rozmiešame s rumom a ochutíme škoricou. Na posýpku spracujeme spolu všetky suroviny.

Vykysnuté cesto znova premiesime a rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Nakrájame ho na štvorce (asi 25 ks).


Do stredu každého štvorca dáme lyžičku tvarohovej náplne a zabalíme. Štvorce vyformujeme do okrúhlych buchtičiek a kladieme na plech tak, aby spoj cesta bol dole. Do stredu každého koláča urobíme jamku. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom a jamkami naplníme lekvárové plnkou.

Posypyme posýpkou a necháme na teplom mieste 10 minút kysnúť. Pečieme v rúre predhriatej na teplotu 180 C asi 20 minút.

Ako od babičky. Koláčiky sú výborné, cesto je mäkké i druhý deň, ak vám z nich ostane.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár