Nadýchané Moravské koláče podľa Milky: Sú čerstvé aj 5 dní no zjedia sa hneď. Milujú ich úplne všetci!

Vynikajúci recept na nadýchané tvarohové koláče podľa pani Milky Ragánovej. Cesto na tieto koláčiky je skutočne ako pavučinka a práve vďaka nemu sú koláčiky dlho fantastické a mäkučké.

Potrebujeme:

60 dkg polohrubej múky

kôra z 1 citróna

6 dkg kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

...

štipka soli

18 dkg Palmarínu

2 vajíčka

1,5 dl mlieka

Kvások:

1 dl mlieka

3 dkg droždia, trošku viac ako polovicu kocky

1 ČL cukru

Potrieť: 1 vajíčko,1 ČL cukru, 2 ČL vody

Náplň:

25 dkg mäkkého tvarohu

25 dkg hrudkovitého tvarohu

4 PL kryštálového cukru

2 ks vanilkový cukor

ovocie

Postup:

Pripravíme si kvások a necháme vykysnúť. Vykysnutý pridáme k ostatným surovinám a vymiesime cesto. Zvláštnosťou je, že ho nedáme vykysnúť ako obvykle, ale dáme ho na dve hodiny do chladničky Tam pekne nakysne.

Potom ho vyberieme, vyvaľkáme na plát 40 x 40 cm a pohárom vykrojíme kolieska o priemere 8 cm. Zvyšky spojíme do buchtičky a necháme nakysnúť.

Do vykrojených koliesok silnejšie zatlačíme dnom menšieho pohára a kolieska preložíme na plech, vystlaný papierom. Necháme ich podkysnúť asi 40 minút.

Potom okraje koliesok potrieme rozšľahaným vajíčkom,do ktorého pridáme cukor a vodu. Do prostriedku dáme plnku a na ňu môžeme dať čerstvé drobné ovocie. Pani Milka zvolila zavárané čučoriedky.

Môžeme posypať škoricovým cukrom.

Pečieme pri 180 °C asi 10 minút.


Z tejto dávky vyjde 30 kúskov. 25 kúskov z obdĺžnika a 5 kúskov zo zbytku.