1 hlávka kapusty, 3 vajcia a údené mäso: Moravské drny na plechu – prastarý recept z kapusty, lepší ako zemiakové placky!

2217

Tento starodávny recept nám poslala Miška Trogárová a rozhodne stojí za vyskúšanie. Je vynikajúci a prirpavíte ho zo základných prísad.

Potrebujeme:

1 kg kapusta – predvarená v slanej vode

3 ks vajcia

5 lyžice mlieko plnotučné alebo smotana

100 g strúhanka – čerstvá, z rožkov alebo chleba

250 g údené mäso – varené alebo rolované pliecko, moravské údené …

soľ a korenie

muškátový kvet podľa chuti

3 strúčik cesnak

1 paprika nakrájaná nadrobno (voliteľné)

cibuľa opražená dosklovata

3 lyžice olej

masť alebo olej na vymastenie plechu

hrubá múka na vysypanie plechu

Voliteľné huby a syr

Postup:

Predvarenú kapustu scedíme, pokrájame, dáme do misy. Cibuľu osmažíme na oleji.

Žĺtky rozmiešame v mlieku, z bielkov ušľaháme sneh. Údené mäso pokrájame, zomelieme strúhanku zo staršieho pečiva. Nastrúhame cesnak.

V mise zmiešame kapustu, údené, strúhanku, muškátový kvet, cesnak, osmaženú cibuľu, žĺtky s mliekom a všetko ochutíme soľou a korením – do zmesi môžeme pridať papriku, huby a aj strúhaný syr. Nakoniec do zmesi vmiešame tuhý sneh z bielkov.

Dáme do pripraveného pekáča, rovnomerne rozotrieme a pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov dozlatista.

Podávame so zemiakovou prílohou. Možno jesť aj vychladnuté so zeleninovým šalátom.

Ja odporúčam pred dopečením posypať syrom, je to vynikajúce.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: youtube
Foto: youtube
Témy:


Pridajte svoj komentár