plny-hrniec_transparent_negativ.png

Moji chlapi mrkvu nemusia, ale za týmto sa idú potrhať: Len potrieť cesnakovou zmesou a máte najlepšiu prílohu pod slnkom!

U nás doma sa mrkva príliš nemusí, no keď ju urobím takto: Pokvapkajte olejom, potrite cesnakom a máte najlepšiu prílohu pod slnkom!

Toto jedlo z mrkvy robím už roky, dokonca ho milujú aj deti. Robím ako prílohu, alebo len ta, ako pochúťku k telke. Mrkva je v kombinácii s cesnakom a kvapkou oleja neskutočne dobrá, ochutnajte!

Potrebujeme:

600 g mrkvy

½ lyžičky sladkej papriky

50 ml olivového oleja

3-4 strúčiky cesnaku

1 lyžičku soli

Petržlen nasekaný nadrobno

Postup:

Mrkvu si očistíme, umyjeme a ak je hrubá, môžeme ju prekrojiť na polovicu, prípadne na štvrtinky. Olej zmiešame so soľou, korením a pretlačeným cesnakom . Mrkvu dobre premiešame s korenistým olejom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov. Odporúčam sem-tam premiešať a asi 10 minút pred dopečením odstrániť alobal a nechať zapiecť dochrumkava. Ak je treba podlejte troškou vody, alebo pomastite ešte trochou oliváča. Posypte petržlenovou vňaťou a môžete si pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: femina

Mrkva v jogurtovej zmesi

Môj muž najskôr ani nechcel ochutnať, no keď si dal prvý kúsok zahlásil “ Čo si to prepánajána urobila s tou hroznou zeleninou“?. A naozaj je to tak, takto pripravená mrkva je u nás omnoho populárnejšia ako tučné hranolky. Aj deti ju milujú!

Potrebujeme:

600 g mrkvy

2 lyžice hustého bieleho  jogurtu

Vetvička tymiánu – alebo sušený tymián

1 strúčik pretlačeného cesnaku

1/2 lyžičky mletej papriky

1/2 lyžičky soli

Šťava z polovice citróna

Štipka chilly

Olivový olej

Postup:

Mrkvu očistíme a nakrájame na hranolčeky. Jogurt zmiešame s tymianom, cesnakom a všetkými ostatnými surovinami okrem oleja.

Pripravíme plech  ľahko potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie (ja zvyknem potierať aj papier trochou oleja). Mrkvu zmiešame s ochuteným jogurtom a poriadne premiešame.

Pečieme na 200 stupňoch, cca 35-45 minút, do zlatej farby a do mäkka. Medzitým asi po 15 minútach mrkvu premiešame, pretože jogurt už sa vsiakne a  pokvapkáme  olivovým olejom.

Najlepšie recepty na dnes